Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

ΣΑΡΙΑ: Ο ΠΑΡΑΛΟΓΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Παγκόσμιο σάλο έχει προκαλέσει η διπλή ποινή που επιβλήθηκε σε μία 19χρονη κοπέλα στη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε πέσει θύμα βιασμού.

Η δεύτερη ποινή αφορούσε το γεγονός ότι μίλησε στα διεθνή ΜΜΕ για την πρώτη: Η Σαρία, ο άγραφος ισλαμικός νόμος του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας ποινικοποιεί τη νυχτερινή έξοδο μιας παντρεμένης γυναίκας, έστω κι αν εκείνο το βράδυ η συγκεκριμένη 19χρονη γυναίκα έζησε τη φρίκη. Η αρχική καταδίκη των βιαστών της ήταν τρία χρόνια φυλάκιση και για το θύμα που κατηγορήθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι προκάλεσε την τύχη του, ο βούρδουλας της τιμωρίας έπεσε στην πλάτη της 90 ενενήντα φορές.
Η υπόθεση προσέλαβε ενοχλητικές για το σαουδαραβικό καθεστώς διαστάσεις, καθώς η 19χρονη αλλά και ο συνήγορος της άρχισαν να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης. Έτσι, ο συνήγορος τιμωρήθηκε με στέρηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος για τρία χρόνια, ενώ το θύμα του βιασμού καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση και 200 βουρδουλιές.

Το θέμα έφτασε ως την Ουάσιγκτον, ενώ ο βασιλιάς της χώρας, που κατέχει τα πρωτεία στην παγκόσμια εξαγωγή πετρελαίου, καλείται από τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επιληφθεί προσωπικά του θέματος. Όχι μόνο για το ανώνυμο θύμα βιασμού, αλλά γι’ όλες τις ανώνυμες καταπιεσμένες γυναίκες, με ή χωρίς τσαντόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: