Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ- 4.500 ΧΡΗΣΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

4.500 χρήστες ναρκωτικών περιμένουν τη νόμιμη χορήγηση της μεθαδόνης, ενώ το λαθρεμπόριό της φαίνεται να ανθεί εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης. Οι περισσότεροι σήμερα δηλώνουν πως είναι πολύ εύκολο ένας χρήστης να μπει στη λίστα αναμονής για μεθαδόνη, αλλά είναι δύσκολο να απεξαρτηθεί και να βγει «καθαρός».
Το 2008 στην Ελλάδα η αναμονή για ένταξη χρηστών σε πρόγραμμα υποκατάστατων διαρκεί έως και 5 χρόνια, όταν στην Αγγλία διαρκεί μόλις 3 μήνες, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να πεθαίνουν πριν καν αρχίσουν να θεραπεύονται.
Επόμενο είναι λοιπόν το παράνομο εμπόριο μεθαδόνης να ανθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι συγγενείς των ατόμων που εμπλέκονται με τα ναρκωτικά να επιθυμούν το συντομότερο να τους γιατρέψουν. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2006 κατασχέθηκαν στη χώρα μας περίπου 5.000 δισκία του υποκατάστατου, ενώ το 2007 ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε στα 12.000!

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες πέντε θέσεις της ΕΕ στους αιφνίδιους θανάτους από ναρκωτικά σε ηλικίες 15- 39 ετών, καθώς το κράτος χρηματοδοτεί ελάχιστα τους φορείς που μάχονται για την απεξάρτηση των χρηστών ναρκωτικών και αδιαφορεί για την κοινωνική τους επανένταξη, με αποτέλεσμα να οδηγεί τους περισσότερους πίσω στα ναρκωτικά, όταν στην Ιρλανδία και τη Δανία ο τομέας της επανένταξης τυγχάνει αυξανόμενης πολιτικής προσοχής και επενδύσεων.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Κωνσταντίνος Μπάλλας δήλωσε πως το πρόγραμμα του Οργανισμού εδώ και δύο χρόνια δεν φαίνεται να αποδίδει, γι' αυτό κα προτείνει η θεραπεία της απεξάρτησης να ενσωματωθεί στα νοσοκομεία, κάτι που εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συρρικνωθεί η «λίστα της ντροπής», που χρόνο με τον χρόνο δυστυχώς επιμηκύνεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: