Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗΝ EUROVISION ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΕΩΣ ΤΟ 2013- Γ’ ΜΕΡΟΣ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ)

Η EUROVISION ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, Ο ΡΟΥΒΑΣ, Η ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ ΚΑΙ Η ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ
Μετά τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου στο διαγωνισμό, η Ελλάδα αναγάγει την Eurovision σε εθνική υπόθεση. Διοργανώνει έναν από τους πιο πολυδάπανους διαγωνισμούς και στέλνει σε αυτόν την πιο δημοφιλή της τραγουδίστρια, την Άννα Βίσση, η οποία κάνει ένα δυνατό promo και τη βραδιά του τελικού φοράει ένα πανάκριβο φόρεμα, το οποίο συζητήθηκε εντόνως, μιας και τα χρήματα δόθηκαν από τον ελληνικό λαό.

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ως υπουργός Επικρατείας, παίρνει «επ’ ώμου» τη διοργάνωση της Eurovision, ενώ σάλος ξεσπάει όταν αποκαλύπτεται πως απαίτησε να είναι ο πρώτος που θα μάθει το τελικό αποτέλεσμα της βραδιάς, γεγονός που κάνει έξαλλους τους υπεύθυνους της EBU.


Η Άννα Βίσση με το Everything τελικά τερματίζει 9η, παρόλο που τα στοιχήματα την ήθελαν δεύτερη, ενώ πρώτοι τερματίζουν οι Lordi, από την Φιλανδία,  ντυμένοι ως… τέρατα, λόγος για τον οποίο αρνήθηκε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος να τους παραδώσει το βραβείο.

Το 2007 είναι η σειρά του Σαρμπέλ να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Τα πάει περίφημα, καθώς τερματίζει 7ος, ενώ όλοι στο Ελσίνκι μιλάνε για τις απίστευτες χορευτικές του ικανότητες. Ωστόσο, την πρωτιά κατακτά το υπέροχο τραγούδι της Σερβίας Molitva που ερμηνεύει η Marija.

Την επόμενη χρονιά η Ελλάδα κάνει πάλι την έκπληξη και στέλνει στο Βελιγράδι την Καλομοίρα με το τραγούδι My secret combination. Από την αρχή εμφανίζεται ως το απόλυτο φαβορί, μαζί με την Ρωσία και τον Dima Bilan και τη Σουηδία με την Carlotte. Τελικά ο Dima Bilan καταφέρνει και κερδίζει το διαγωνισμό, αλλά όλη η Ευρώπη μιλάει για την αδικία προς την Καλομοίρα (η οποία τερμάτισε τρίτη), καθώς ο σκηνοθέτης δεν παρουσίασε όπως έπρεπε την χορογραφία, αλλά και τα πλάνα της ήταν πολύ σκοτεινά.

 

Το 2009, που η οικονομική κρίση είχε αρχίσει να «χτυπάει» για τα καλά την Ελλάδα, η ΕΡΤ αποφασίζει να στείλει στην Ρωσία για δεύτερη φορά τον Σάκη Ρουβά, με το τραγούδι This is your night. Τα σκηνικά και όλη η αποστολή στοιχίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ στη χώρα μας και το αποτέλεσμα σαφώς και δεν μας ικανοποιεί. Ο Σάκης χάνει από το μεγάλο φαβορί, τον Alexander Rybak και το Fairytale του και κατακτάει μόλις την 7η θέση.

Λόγω της περσινής πολυδάπανης αποστολής και μεσούσης της οικονομικής κρίσης, το 2010 η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει χρήματα για την αποστολή που θα μας εκπροσωπήσει στην Eurovision στην Νορβηγία. Τελικά ο Γιώργος Αλκαίος με το τραγούδι OPA έδωσε ο ίδιος τα χρήματα για να μεταβεί στο διαγωνισμό- όπως τουλάχιστον ακούστηκε- και καταφέρνει να τερματίσει στην 8η θέση (εκεί μας τοποθετούσαν και τα στοιχήματα), ενώ μόλις για 9 ψήφους δεν τερμάτισε στην 4η θέση. Νικήτρια η Γερμανία, μια νίκη που χαρακτηρίστηκε σικέ και «δώρο» της Ευρώπης προς την Άνγκελα Μέρκελ.

Το 2011 η Ελλάδα στέλνει τον Λούκας Γιώρκας με τον Stereo Mike στο Ντίσελντορφ και με το Watch my dance κερδίζουν την 7η θέση, παρόλο που τα στοιχήματα μας ήθελαν την 13η. Όλοι αγωνιούν αν ο Λούκας χορέψει καλά τη ζεϊμπεκιά, την οποία του δίδαξε λίγες μέρες πριν ο Δημήτρης Μητροπάνος. Τελικά όλα πάνε περίφημα, ενώ το συγκεκριμένο τραγούδι αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους eurofan. Νικητής της βραδιάς το Αζερμπαϊτζάν, με το υπέροχο μελωδικό κομμάτι Running scared.

 

Ο διαγωνισμός της Eurovision το 2012 διοργανώθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Οι Αζέροι ξόδεψαν πολλά χρήματα για να επιτύχουν μια από τις καλύτερες διοργανώσεις του διαγωνισμού, παρόλο που γκρέμισαν δεκάδες σπίτια φτωχών πολιτών, προκειμένου να φτιάξουν το στάδιο που φιλοξένησε την Eurovision. Η χώρα μας παθαίνει πανωλεθρία με την Ελευθερία Ρήγου και το τραγούδι Aphrodisiac, καθώς κατακτάμε την 17η θέση, η χειρότερη μετά από το 2002 και τη συμμετοχή του Μιχάλη Ρακιντζή. Νικήτρια χώρα η Σουηδία, με την μοναδική Lorren και το τραγούδι Euphoria, ένα από τα πιο αγαπημένα των Eurofan όλων των εποχών!

Και φτάνουμε στον περσινό διαγωνισμό και την ελληνική συμμετοχή, η πιο αμφιλεγόμενη ίσως όλων των εποχών, καθώς αποφασίζεται να μας εκπροσωπήσουν οι Koza Mostra μαζί με τον ρεμπέτη Αγάθωνα. Τα καταφέρνουν μια χαρά και με το τραγούδι τους Alcohol is free κατακτούν την 6η θέση, αν και τα στοιχήματα μας ήθελαν στην 10η. Πρώτη χώρα η Δανία με το τραγούδι Only teardrops.

Αυτές ήταν οι 34 συμμετοχές της χώρας μας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, 40 χρόνια μετά την πρώτη μας εμφάνιση το 1974. Από αυτά τα 34 τραγούδια η ελληνική νικήτρια 10αδα, βάσει της θέσης πρωτίστως που έχει καταλάβει, αλλά και της βαθμολογίας της είναι η εξής:
 
ΕΤΟΣ ΘΕΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΒΑΘΜΟΙ
2005 1 My Number One Έλενα Παπαρίζου 230
2004 3 Shake it Σάκης Ρουβάς 252
2008 3 Secret Combination Καλομοίρα 218
2001 3 Diet for you Antique 147
1992 5 Όλου του κόσμου η ελπίδα Κλεοπάτρα 94
1977 5 Μάθημα Σολφέζ Πασχάλης- Μαριάννα- Ρομπερτ- Μπέσσυ 92
2013 6 Alcohol is free Koza Mostra & Αγάθωνας 152
2007 7 Yassou Maria Σαρμπέλ 139
2011 7 Watch my Dance Λούκας Γιώρκας & Stereo Mike 120
2009 7 This is your night Σάκης Ρουβάς 120


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: