Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

SOS ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΑΚΑ

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Η ΖΗΜΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ
11 δισ. τόνους CO2 ετησίως, εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα οι ανθρακικές μονάδες, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace, ενώ το πραγματικό κόστος των επιπτώσεων του άνθρακα ανήλθε το 2007 σε τουλάχιστον 360 δισ. ευρώ!

Η έκθεση, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το (ανεξάρτητο) ολλανδικό ινστιτούτο CE Delft, αποτιμά συστηματικά το κόστος της αλλαγής του κλίματος, τα προβλήματα υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τους θανάτους από εργατικά ατυχήματα, καθώς ο άνθρακας είναι το πιο φτηνό καύσιμο γι' αυτό δεν υπολογίζονται οι τρομακτικές επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την ανθρωπότητα.


Στο πλαίσιο των παραμέτρων που ελήφθησαν υπόψη για την ολοκλήρωση της έκθεσης είναι και οι συνέπειες από την καύση του άνθρακα στα εργοστάσια παραγωγής όπου έχουμε το μεγαλύτερο επίπεδο βλαβών. Το κόστος βλαβών λόγω των εκπομπών από την εξόρρυξη υπολογίζεται σε περίπου 674 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και το κόστος βλαβών εξαιτίας των ατυχημάτων σε περίπου 161 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ κάθε χρόνο περίπου 150.000 συνάνθρωποί μας πεθαίνουν εξαιτίας του άνθρακα, αριθμός που θα εκτοξευθεί στα επόμενα χρόνια αν συνεχίσουμε την εμμονή σε αυτό το καύσιμο.

Αν και υπάρχουν στη διάθεσή μας άλλες επιλογές εκτός από τον άνθρακα, εμείς επιλέγουμε άνθρακα, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα κατά 50%.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC), προκειμένου να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να κορυφωθούν έως το 2015 και να μειωθούν σχεδόν στο μηδέν έως το 2050, διαφορετικά η κλιματική κρίση, η αποψίλωση των δασών, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η όξινη βροχή, οι πρόωροι θάνατοι, τα εργατικά ατυχήματα, η εξαθλίωση ολόκληρων κοινωνιών, θα είναι μερικές από τις καταστροφικές επιπτώσεις που συνυπολογίζονται στην αγοραστική τιμή του άνθρακα.

Το ενεργειακό μοντέλο που θα επιλέξουν σήμερα οι κυβερνήσεις θα καθορίσει το μέλλον, καθώς κάθε νέα μονάδα που κατασκευάζεται θα λειτουργεί τουλάχιστον για τα επόμενα 40 χρόνια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: