Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΖΩΑ

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ…ΔΥΣΤΥΧΩΣ!
Πειράματα φρίκης πραγματοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρα μας και παρόλο που η Πολιτεία το γνωρίζει ,δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει αυτήν την φρικαλεότητα.

Στο βωμό της επιστήμης χιλιάδες μαϊμούδες θανατώνονται κάθε χρόνο σε βασανιστικά πειράματα, ενώ θύματα της επιστήμης πέφτουν και τα κατοικίδια ζώα. Μόνο το 2007 στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. είκοσι σκυλιά, έξι γάτες και δεκάδες άλλα κατοικίδια ζώα δόθηκαν ως πειραματόζωα…

Ο επίκουρος καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Ιωάννης Σάββας παραδέχεται το γεγονός και τονίζει πως υπάρχει αδειοδότηση από την Κτηνιατρική Διεύθυνση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για πειράματα σε ζώα, ενώ δηλώνει πως προκαλούν ηθελημένες βλάβες στα ζώα, ακόμα και χωρίς νάρκωση, για να προσπαθήσουν μετά για την επούλωσή τους και στο τέλος θανατώνονται, καθώς δεν είναι δυνατό να ζήσουν με όσα έχουν υποστεί. Με λίγα λόγια, τα ζώα υπόκεινται σε βασανιστικά και επίπονα πειράματα.

Η ιστορία με τα βασανιστικά πειράματα σε ζώα κρατάει χρόνια. Στην Ιατρική Αθηνών, προκαλούσαν στρες σε αρουραίους κρατώντας τους για τρεις ώρες ακίνητους σε συρμάτινο πλέγμα. Μετά το πείραμα αποκεφαλίζονταν για να αναλυθεί ο εγκεφαλικός τους ιστός. Στο ΑΠΘ θανατώθηκαν 18 σκύλοι κατά διαστήματα ύστερα από εγχειρητικά πειράματα στο στομάχι τους. Δημιουργήθηκαν ελαττώματα στον δωδεκαδάκτυλο των ζώων για να παρατηρηθεί ο τρόπος επούλωσης Στο Ίδρυμα Παστέρ, ανθρώπινο γονίδιο ενσωματώθηκε στα σώματα των ποντικιών για να παραχθούν ζώα με ένα τεχνητό σύνδρομο. Τα μεταλλαγμένα ποντίκια έπαθαν θρόμβωση και εκτεταμένη ζημιά στο ήπαρ, στο πάγκρεας και στους λεμφαδένες. Στο Πανεπιστήμιο της Κρήτη κατά τη διάρκεια πειραμάτων με τη συνεργασία του Εθνικού Ιδρύματος Ψυχικών Παθήσεων των ΗΠΑ τυφλώθηκαν μερικώς μικροί πίθηκοι για χαρτογράφηση του εγκεφάλου τους. Όσον αφορά το εξωτερικό, εκεί η φρίκη φανερώνεται σε όλο της το μεγαλείο. Εγκυμονούσες γάτες υποβάλλονται σε απίστευτους πόνους, προκειμένου να παρατηρηθεί μέσα απ’ αυτήν το μητρικό ένστικτο, σκύλοι υφίστανται ηλεκτροσόκ, ζώα τυφλώνονται με οξέα ή ακτίνες λέιζερ, εμβολιάζονται με θανατηφόρους ιούς, βυθίζονται σε υγρά και πνίγονται, υποβάλλονται σε ασιτία, δίψα, κρύο και τρελαίνονται από τον πόνο, ενώ ένα από τα σκληρότερα τεστ είναι το LD50, το οποίο χρησιμοποιείται για να εξεταστεί η τοξικότητα των φαρμάκων και των καλλυντικών, από τη μάσκαρα έως το Botox.

Η χαλαρή ελληνική νομοθεσία δυστυχώς αγγίζει τα όρια της αδράνειας, ενώ ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παραδέχεται πως δεν μπορούν να ελεγχθούν τα πειράματα που γίνονται στο Πανεπιστήμιο, καθώς υπάρχουν πολλά ιατρικά εργαστήρια μέσα σε αυτό. Από την άλλη μεριά, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Κώστας Πολίτης δήλωσε πως δεν έχουν δοθεί ποτέ άδειες για πειράματα σε γάτες και μόνο 2-3 για σκύλους και επιτρέπεται μόνο σε κουνέλια και ποντίκια, ενώ σπάνια και σε γουρούνια, γεγονός όμως που αντικρούει ο καθηγητής Φαρμακολογίας- Τοξικολογίας στο ΑΠΘ Στάθης Νικολαΐδης, ο οποίος κάνει λόγο για πειράματα ακόμα και σε αδέσποτα ζώα. Την ανυπαρξία ελέγχων από την Πολιτεία καταγγέλλουν και οι φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες τονίζουν πως σε όλα τα εργαστήρια της Ελλάδας παρατηρούνται φρικιαστικά πειράματα ζώων, καθώς δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη. Η μία πλευρά χαρακτηρίζει «αναγκαίο κακό» τα πειράματα, καθώς χάρης αυτά μπορούν οι επιστήμονες να ανακαλύψουν καινούριες μεθόδους για την αντιμετώπιση ασθενειών ή ατυχημάτων στους ανθρώπους, ενώ η άλλη πλευρά χαρακτηρίζει αυτή την πρακτική ανήθικη. Ωστόσο, η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει πως επιβάλλεται η πλήρη κατάργηση κάθε πειραματισμού σε ζώα. Κανένα ζωικό είδος δεν μπορεί να είναι πειραματικό μοντέλο για ένα άλλο είδος, οπότε και οι επιστήμονες υποχρεούνται να ακούσουν την κοινή γνώμη και να σταματήσουν άμεσα τα πειράματα στα ζώα.

Σημείωση: Συγχαρητήρια στη συνάδελφο Δήμητρα Αιγινήτη, της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που πρώτη ασχολήθηκε με αυτό το ευαίσθητο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: