Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ (;)

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ
Περισσότερα από 100 κράτη συμφώνησαν να καταστρέψουν τα αποθέματα των βομβών διασποράς που διαθέτουν στα οπλοστάσιά τους, μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια. Η συμφωνία επήλθε μετά από 10 ημέρες διαπραγματεύσεων στο Δουβλίνο και μετά από σκληρές συνομιλίες όπου πολλές χώρες ήγειραν αντιρρήσεις για τη σχεδιαζόμενη συμφωνία. Την απόφαση χαιρέτισαν διεθνείς οργανώσεις που ζητούν την κατάργηση των βομβών διασποράς, αλλά τονίζουν ότι το σχέδιο έχει πολλά «παραθυράκια» που πρακτικά επιτρέπουν την χρήση των όπλων, με διαφορετικές μορφές, και στο μέλλον.

Οι βόμβες διασποράς είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα και καταστροφικά όπλα σε χρήση. Περιέχουν εκατοντάδες βομβίδια που, όταν εκρήγνυται η βόμβα, σκορπίζουν σε μεγάλη έκταση και εκρήγνυνται. Θεωρείται όπλο εξαιρετικά επικίνδυνο για τους αμάχους, αφού τα βομβίδια δεν εκρήγνυνται πάντα και αποτελούν παγίδα, ακόμη και πολλά χρόνια μετά την χρήση τους. Πολλά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους, παίζοντας με βομβίδια που ανακάλυψαν -μοιάζουν με καραμέλες-, καθώς εξερράγησαν στα χέρια τους.

Οι βόμβες διασποράς έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολέμους στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν και, τελευταία, από το Ισραήλ στο Λίβανο το 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια: