Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Ο ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΡΟΥΓΙΟΣ - ΚΑΙ ΠΑΛΙ- ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

ΜΕ ΤΟ... ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ, ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωθυπουργός των Σκοπίων αναδείχθηκε και πάλι, μέσω καταγγελιών για βία και νοθεία κατά την εκλογική διαδικασία, ο ελληνικής καταγωγής Νίκολα Γκρουέφσκι (Νικόλαος Γκρούγιος), εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων σε πολλές περιοχές των Σκοπίων, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό πολλών ακόμα, γεγονός που οδήγησε την ΕΕ και τους διεθνείς παρατηρητές του ΟΗΕ να συστήσουν στη γειτονική χώρα να περιορίσει τη βία στο εσωτερικό της, ιδίως όταν πρόκειται για τα πολιτικά κόμματα και τους οπαδούς τους.

Οι ΗΠΑ έδειξαν θυμωμένες με τον Γκρούγιο και αυτός μάλλον είναι και ο λόγος που κατά την παραμονή του στην Αμερική, αμέσως μετά τις εκλογές, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν έγινε δεκτός από κανέναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, όπως ήλπιζε.

Ο πρωθυπουργός της FYROM Νίκολα Γκρούεφσκι είναι 37 ετών και θεωρείται συντηρητικός, τεχνοκράτης, με προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις. Έχει υποσχεθεί να μην αλλάξει το όνομα της χώρας κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, να προωθήσει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να καταπολεμήσει την διαφθορά.

Ο πληθυσμός της ΠΓΔΜ μόλις ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια. Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του πληθυσμού, το 64,2% δηλώνουν «Μακεδόνες», το 25,2% είναι Αλβανοί και σε μικρότερα ποσοστά (2%-4%) Τούρκοι, Σέρβοι, Ρομά και άλλοι. Το κατά κεφαλήν εισόδημα φτάνει τα 8.400 δολάρια. Στη χώρα καταγράφεται πάντως υψηλή ανεργία, που προσεγγίζει το 35%, ενώ το 30% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.

Η ΠΓΔΜ ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991, ταυτόχρονα με τις άλλες δημοκρατίες που συνιστούσαν την ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Έγινε μέλος του ΟΗΕ το 1993 ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» («Former Yugoslav Republic of Macedonia»). Κατά την διάρκεια της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης στο Κόσοβο, η ΠΓΔΜ έγινε βάση ισχυρών δυνάμεων της Συμμαχίας. Η παρουσία τους συνεχίζεται και σήμερα. Η χώρα έφτασε στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου το 2001, όταν ξέσπασε ένοπλη εξέγερση των αλβανόφωνων κάτοικων. Μετά το τέλος των συγκρούσεων, η αλβανική μειονότητα έλαβε περισσότερα προνόμια και συμμετείχε και στις κυβερνήσεις.

Στο μεταξύ, αμέσως μετά τη νίκη του Γκρούεφσκι, η γειτονική χώρα άρχισε και πάλι τις προκλήσεις. Οι τελωνειακές αρχές της ΠΓΔΜ, δεν επέτρεψαν να εισέλθει στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, ελληνική φάλαγγα με προορισμό το Κόσοβο, επικαλούμενες πως το στρατιωτικό προσωπικό δεν είχε … διαβατήρια, ωστόσο εδώ και χρόνια η διέλευση Ελλήνων στρατιωτικών, γινόταν χωρίς την επίδειξη διαβατηρίων, στα σύνορα της ΠΓΔΜ.

Για το θέμα που προέκυψε ενημερώθηκαν η KFOR και το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Γράψα, η ελληνική φάλαγγα επέστρεψε στο Πολύκαστρο. Την ίδια ώρα, σκληρή και συνάμα σαφή απάντηση στα Σκόπια έδωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη νέα πρόκληση, τονίζοντας πως τα Σκόπια θα συνειδητοποιήσουν πόσο σοβαρό είναι να παρεμποδίζεται η διέλευση μιας δύναμης ειρηνευτικής που έχει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, ενώ υπογράμμισε ότι το θέμα θα απασχολήσει το ΝΑΤΟ και την KFOR. Λήξαν θεωρεί η FYROM το περιστατικό, καθώς κατάλαβε τι μακακία έκανε και τι άσχημο αντίκτυπο θα έχει αυτό πλέον στις σχέσεις τη με το ΝΑΤΟ.

Τέλος, να σημειώσω πως η Αθήνα αναμένει την έλευση του Μάθιου Νίμιτς στην περιοχή, καθώς σκοπεύει να εξετάσει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις, ώστε να υπάρξει κατάληξη στο θέμα της ονομασίας, μέχρι και τις 9 Ιουλίου, οπότε Αλβανία και Κροατία θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξής στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ ευελπιστούν, πως μπορεί να επιτευχθεί λύση, ώστε να υπογράψουν και τα Σκόπια το πρωτόκολλο ένταξης, θέση όμως, που δεν συμμερίζεται η ελληνική πλευρά που δείχνει να μη βιάζεται, λόγω των αμερικανικών εκλογών το Νοέμβριο αλλά και της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: