Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Κυκλώνουν την Ελλάδα τα πυρηνικά εργοστάσια, καθώς μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, τώρα και η Αλβανία ανακοίνωσε την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Δυρράχιο, μόλις 100 χλμ από τα βόρεια σύνορά μας, σε συνεργασία με μεγάλη γαλλική εταιρία.
Η πρόθεση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα είναι να προσελκύσει στη χώρα του ξένους επενδυτές και να καταφέρει να μπει στο πυρηνικό «λόμπι», αδιαφορώντας για την περίπτωση ατυχήματος και τις φωνές διαμαρτυρίας από επιστήμονες και πολίτες.

Η γαλλική εταιρία σαφώς και σκέφτεται μόνο το σίγουρο κέρδος που θα έχει μια τέτοια επένδυση, καθώς θα μπορεί να πουλήσει ηλεκτρική ενέργεια στα Βαλκάνια, θα απασχολεί φθηνά εργατικά χέρια και θα έχει τη δυνατότητα να μετριάσει τις όποιες αντιδράσεις, εφόσον η χώρα ενδιαφέρεται για εισροή χρήματος από ξένους επενδυτές.
Το ίδιο σκέφτηκαν και οι Καναδοί, οι οποίοι συνεργάζονται με την Σκοπιανή ηγεσία, προκειμένου να αγοραστούν πυρηνικοί αντιδραστήρες. Η συμφωνία κλείστηκε μόλις λίγες ημέρες μετά την αναγνώριση της γειτονικής χώρας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», από την Οτάβα και σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο…

Η Ρουμανία ελπίζει σε βοήθεια από την ΕΕ, για να αρχίσει τις πυρηνικές της επενδύσεις, ενώ η Βουλγαρία, από την άλλη, ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στο «πυρηνικό κλαμπ» και παρόλο που μέχρι το 2009 το Κοζλοντούι αναμένεται να κλείσει οριστικά, η λύση ήδη έχει βρεθεί, με την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου, στο μικρό χωριό Μπέλενε.

Τέλος, η Τουρκία εμφανιζόταν ως ο πιο ισχυρός «παίκτης», σε σχέση με τους προαναφερόμενους, μέχρι που οι αμερικανικές τράπεζες απέσυραν τη χρηματική βοήθεια, καθώς η περιοχή Ακούγιου, που θα κατασκευαζόταν το πυρηνικό εργοστάσιο, χαρακτηρίστηκε ως έντονα σεισμική. Σήμερα, οι Τούρκοι ήδη έχουν βρει άλλη περιοχή, την οποία και δεν ανακοινώνουν, καθώς φοβούνται τις αντιδράσεις της Ελλάδας, της Συρίας, του Λιβάνου, της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Ιταλίας, χώρες που θα πληγούν άμεσα, σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος και θα τεθεί άμεσα σε κίνδυνο η ζωή 140 εκατομμυρίων ανθρώπων.Η πυρηνική ενέργεια επομένως, φαντάζει ως η ιδανική λύση για τους γείτονές μας. Αλλά και για τις τρομοκρατικές ομάδες, καθώς με τα πυρηνικά απόβλητα κατασκευάζουν τις λεγόμενες «βρόμικες βόμβες». Κατά πόσο λοιπόν, αυτές οι χώρες μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, αλλά και την ασφαλή λειτουργία αυτών των εργοστασίων; Οι επιστήμονες είναι σαφής. Υπάρχει έλλειψη τεχνογνωσίας και ενδεχόμενο ατυχήματος, οι πρώτοι που θα πληρώσουν τις εφιαλτικές επιπτώσεις, είναι δυστυχώς οι Έλληνες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: