Μονόδρομο φαίνεται να αποτελεί τελικά το βέτο της Ελλάδας κατά της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς, μετά και τη δική μας απραξία- αδιαφορία καλύτερα- τόσων ετών, η γειτονική χώρα το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε αρκετές προκλητικές κινήσεις κατά της Ελλάδας, δείχνει να μην επιθυμεί καμία άλλη λύση για το όνομα, πέραν του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ καθημερινά παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία των δύο κρατών για την ονομασία, που είχαν υπογράψει το 1995.

Το βέτο αν και έχει πολλά αρνητικά, εντούτοις στηρίζεται από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και είναι μια καλή κίνηση για να ασκηθούν πιέσεις στην ΠΓΔΜ, από εξωτερικούς παράγοντες και κυρίως από την Αμερική, που φαίνεται πως μέχρι σήμερα παρασκηνιακά στηρίζει την πολιτική των Σκοπίων.
Ας μην ξεχνάμε πως και πριν 12 χρόνια, η παντελής άρνηση της γείτονος να συζητήσει το θέμα του ονόματος είχε οδηγήσει τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου στη χρήση μιας δυναμικής κίνησης, του εμπάργκο, η οποία ανάγκασε και τους Σκοπιανούς να διαπραγματευτούν.
Σήμερα, το δίλημμα του βέτο δεν έχει εύκολη απάντηση, κυρίως λόγω της εμμονής των ΗΠΑ να στηρίζουν την ύπαρξη της «Μακεδονίας», καθώς με αυτόν τον τρόπο έχουν ένα ακόμα θέμα ανοιχτό στην περιοχή, συγχρόνως δε ελέγχουν τις τυχόν βλέψεις των Αλβανών, που μετά την ανεξαρτησία του Κοσόβου θα αναζωπυρωθούν οι διαθέσεις τους, για να αποσχιστούν από την ΠΓΔΜ. Επομένως, η Ουάσιγκτον έχει κάθε λόγο (;) να θέλει να «προστατεύσει» τα Σκόπια, πιέζοντας την Αθήνα να υποχωρήσει, οπότε, σε αυτήν την περίπτωση τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ελλάδας δεν συμπίπτουν…
Από τη μεριά της η Ελλάδα έχει δοκιμάσει όλους τους τρόπους για να λυθεί η διαφορά, ασχέτως αν δεν έχει πετύχει τίποτα απολύτως. Έχει προτείνει μεικτή ονομασία, έχει υπογράψει την Ενδιάμεση Συμφωνία και την τηρεί απαρέγκλιτα, ενώ βοήθησε και στην αλλαγή του καθεστώτος στη Σερβία, επιδιώκοντας ανταλλάγματα στο Σκοπιανό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου