Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

«ΔΥΤΙΚΟΣ» Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΙΣΧΥΡΟ ΟΠΛΟ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ

Σημαντικότατο πρόβλημα υγείας σε όλο τον κόσμο, αποτελεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου και μία από τις κυριότερες αιτίες θνησιμότητας και θνητότητας των δυτικών κοινωνιών. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται παγκοσμίως 1.000.000 νέες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα ο καρκίνος του παχέος εντέρου να καθίσταται ως ο πιο συχνός καρκίνος, ενώ στην Ελλάδα είναι η τέταρτη αιτία θνησιμότητας από κακοήθη νεοπλάσματα.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως είναι απαραίτητο οι άνθρωποι άνω των 50 ετών να υποβληθούν προληπτικά μια φορά σε ολική κολονοσκόπηση, ώστε ακόμα και αν βρεθούν καλοήθεις πολύποδες, να αφαιρεθούν για να μην εξελιχθούν σε καρκίνο, ενώ τονίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρότατο όπλο στην πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από εννιά στοιχεία: την κατανάλωση μονοακόρεστων λιπών σε σχέση με τα κορεσμένα λίπη, την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλης (κυρίως κρασί κατά τη διάρκεια των γευμάτων), την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, δημητριακών, φρούτων, οσπρίων και ψαριού, τη μειωμένη κατανάλωση κρέατος και παραγώγων του και τη μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών, σε συνδυασμό πάντα με φυσική άσκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: