Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ

ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Λιγνίτης. Ορυκτό ανάπτυξης και εχθρός όσων ζουν κοντά του. Δεκάδες χρόνια τώρα, στον άξονα από την Αχλάδα και το Αμύνταιο στη Φλώρινα, μέχρι την Πτολεμαΐδα και την περιοχή Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη, οι οικισμοί ζουν με τον εφιάλτη του λιγνίτη. Οι πέντε ατμοηλεκτρικοί σταθμοί και τα δεκάδες ορυχεία της ΔΕΗ κοντεύουν να καταβροχθίσουν και να σκορπίσουν το θάνατο στους γύρω οικισμούς, που φαίνεται πως έχουν ημερομηνία λήξης.

Οι κάτοικοι τους, που τόσα χρόνια συνήθισαν να ζουν στη σκιά των εργοστασίων, συνήθισαν να αναπνέουν την τέφρα και να βλέπουν το χιόνι να γίνεται μαύρο μέσα σε λίγα λεπτά, πλέον άρχισαν να κινητοποιούνται και να ζητούν την μετεγκατάστασή τους σε περιοχές όπου μπορούν να αναπνέουν, όπου τα παιδιά τους δεν θα τα βλέπουν όλα γκρι.

Στα χωριά Τετράλοφος, Ρυάκι, Ακρινή, Ποντοκώμη, Μαυροπηγή, κάθε οικογένεια έχει χάσει ένα ή και περισσότερα μέλη της από τον καρκίνο, ενώ πολλά παιδιά έχουν βρογχικό άσθμα.
Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ συνεχίζει τις… επεκτάσεις της, αδιαφορώντας για το θάνατο που σκορπάει στην περιοχή. Ήδη οι επιτελείς του σκέφτονται να δημιουργήσουν ένα λόφο ύψους οκτώ μέτρων γύρω από το χωριό Μαυροπηγή, για να μην έχουν οπτική επαφή οι κάτοικοι με τις δραστηριότητες των ορυχείων.

Αξίζει να αναφέρω πως σήμερα η ΔΕΗ παράγει συνολικά περίπου 63 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη σε ετήσια βάση, ενώ η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση σε παραγωγή λιγνίτη στην ΕΕ, την πέμπτη θέση στην Ευρώπη και την έκτη στον κόσμο. Οι σταθμοί της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο και στην Καρδιά, από πλευράς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατέχουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών σε όλη την Ευρώπη. Οι εκπομπές CO2 των δύο αυτών σταθμών ισοδυναμούν με εκείνες που παράγονται από την κυκλοφορία 6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων, ενώ οι υδροφόροι ορίζοντες γύρω από την Πτολεμαΐδα, μέχρι και τη Βεγορίτιδα και το Αμύνταιο καταστρέφονται ή απειλούνται με καταστροφή, λόγω της διάνοιξης των ορυχείων της ΔΕΗ.

Δυστυχώς οι κάτοικοι αυτών των περιοχών ζουν στην σκιά των καμινάδων της ΔΕΗ και πληρώνουν με τις ζωές τους την ανάπτυξη. Άραγε, πόσο κοστολογούν τις ζωές τους οι αρμόδιοι;…

Δεν υπάρχουν σχόλια: