Ουραγοί στη δωρεά οργάνων, παραμένουν οι Έλληνες, καθώς μόλις 7,2 είναι οι δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού!
Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων, αν και η χώρα μας είναι από τις πρώτες σε ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι Έλληνες δεν υστερούν σε συναισθήματα προσφοράς και φιλαλληλίας, καθώς από το 2001, που δημιουργήθηκε και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, η δωρεά οργάνων αυξήθηκε μέχρι σήμερα έως και 180% και οι πραγματοποιούμενες μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα έχουν σημειώσει αύξηση έως και 120%.
Η ιδέα της δωρεάς οργάνων στηρίζεται στο ανθρώπινο μεγαλείο, καθώς την ώρα της απώλειας του αγαπημένου μας ανθρώπου, καλούμαστε με μόνο κίνητρο την αγάπη και την γενναιοδωρία να υπερβούμε το πόνο και να γεφυρώσουμε τη ζωή με το θάνατο.
Το μήνυμα της δωρεάς οργάνων πρέπει να αγγίξει όλους τους Έλληνες, ώστε κάποια μέρα να εκλείψουν οι λίστες αναμονής και να σωθούν άμεσα οι Έλληνες (και όχι μόνο) πάσχοντες. Σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια, δυστυχώς όμως η έλλειψη μοσχεύματος αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, καθώς αν και οι περισσότεροι από εμάς θεωρητικά είμαστε θετικοί απέναντι στη δωρεά οργάνων, στην πράξη αισθανόμαστε φόβο, επιφυλακτικότητα ή και αδιαφορούμε. Ωστόσο, η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή στη ζωή μας ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανά μας μετά θάνατον.
Για το λόγο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, που διαμεσολαβεί, ελέγχει και συντονίζει όλες τις σχετικές διαδικασίες από τη δωρεά στη Μεταμόσχευση, μας καλεί όλους για να μας ενημερώσει, ενώ τονίζει πως η δωρεά οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, δηλαδή η κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη και ισοδυναμεί με το θάνατο.
Πολλά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν από το ρεπορτάζ της συναδέλφου Στέλλας Μασλαρινού, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Σήμερα στη Θεσσαλονίκη», το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου