Η ΠΓΔΜ είναι μια χώρα 2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Κομμάτι κάποτε της άλλοτε Γιουγκοσλαβίας, τα Σκόπια σήμερα προσπαθούν ακόμα να σταθεροποιηθούν, μετά την ανεξαρτησία τους, ανάμεσα στην ανεργία που μαστίζει τον πληθυσμό της και τη διαφθορά που εντοπίζεται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.
Η εθνική υπερηφάνεια υπάρχει ως έντονο στοιχείο στην ταυτότητά τους και καλλιεργείται από νωρίς στα παιδιά, μέσα από την οικογένεια και το σχολείο.
Σήμερα, η ανεργία τους αγγίζει το 35%, αλλά υπάρχουν και κοινότητες όπου φθάνει το 60- 70%, παρόλο που η κυβέρνηση προσπαθεί να προσεγγίσει ξένους επενδυτές, επιβαρύνοντας τους με μηδαμινούς φόρους, ενώ μια επιχείρηση μπορεί να συσταθεί μέσα σε μόλις 4 ώρες! Ωστόσο, οι επενδυτές δε δείχνουν να προσελκύονται, κυρίως λόγω της διαφθοράς που μαστίζει τη χώρα.
Η διαφθορά «συντηρείται», σύμφωνα με ξένους αναλυτές, λόγω της «γενιάς των 30αρηδων», που κρατούν την εξουσία σήμερα, καθώς δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότεροι βουλευτές αυτή τη στιγμή στην ΠΓΔΜ δεν έχουν περάσει το 40ο έτος της ηλικίας τους. Οι νέοι πολιτευτές «διψούν» για εξουσία και χρήμα, δε συνεργάζονται με την αντιπολίτευση και πολλές φορές, χάριν των προσωπικών επιδιώξεων, υπονομεύουν και την ίδια τους την παράταξη.
Είναι επίσης εθνικιστές και υπερόπτες, στοιχεία που «κληρονόμησαν» από τον Γκλιγκόροφ, όταν το 1992 είχε καταφέρει να στρέψει τα βλέμματα όλου του πλανήτη στη μικρή του χώρα, διεκδικώντας την ονομασία «Μακεδονία», από την Ελλάδα. Είχε προηγηθεί ένας δικός του, προσωπικός αγώνας ενημέρωσης προς όλους τους ηγέτες των κρατών- μελών του ΟΗΕ, ξεδιπλώνοντάς τους αλυτρωτικές πολιτικές και εξιστορώντας παραποιημένη την Ιστορία των δύο Εθνών. Είχε φροντίσει να κάνει «αγγελιοφόρους» του τη νεολαία και να τους στείλει στο εξωτερικό για να διαδώσουν τις ιδέες του, ενώ τους προετοίμασε και για τη βάση του νέου κράτους. Οι τότε 20αρηδες, είναι οι σημερινοί 30αρηδες, που κρατούν τώρα τα ηνία των Σκοπίων και συνεχίζουν την αλυτρωτική πολιτική του Γκλιγκόροφ. Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς- 10 υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης των Σκοπίων- εκπαιδεύτηκαν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια της υπερδύναμης να τους κάνει φερέφωνά της.
Μεγαλύτερος ξένος επενδυτής των Σκοπίων σήμερα είναι η Ελλάδα. Οι κάτοικοι των πόλεων που συνορεύουν με την ΠΓΔΜ είναι πιο συχνοί και καλοί πελάτες των επιχειρήσεων και των καταστημάτων τους. Παρόλα αυτά, το θέμα που έχει ανακύψει με τη χώρα μας, σχετικά με το όνομα, βρίσκεται τέταρτο στην εξωτερική τους πολιτική, καθώς θεωρούν πως η υπόθεση είναι χαμένη για την Ελλάδα και απλώς περιμένουν τους ξένους «προστάτες» τους να το διαμηνύσουν μια και καλή στην Αθήνα.
Φήμες του 1992 θέλουν τους Αμερικανούς να καλούν τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, να καταλάβει τα Σκόπια και ο ίδιος να αρνείται λόγω πολιτικού κόστους, εν όψει των τότε εκλογών. Ακολούθησαν συλλαλητήρια, εμπάργκο και ατυχείς χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης να αντιστρέψει την αρνητική θέση που βρέθηκε η χώρα μας, σχετικά με το όνομα της γειτονικής χώρας. Σήμερα, 120 κράτη έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και δυστυχώς έπονται κι άλλα. Μήπως κάποια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξυπνήσει και να χαράξει μια νέα δυναμική εξωτερική πολιτική έναντι των Σκοπίων; Ή μήπως είναι πια πολύ αργά;…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου