Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Ο ΝΙΜΙΤΣ

Μετά τα ειρωνικά σχόλια του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να βάλει βέτο στην ενταξιακή της πορεία στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, πληροφορίες φέρουν τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα Μάθιου Νίμιτς να καταθέτει μέσα στο Νοέμβριο νέα πρόταση στις δύο χώρες, που θα γέρνει προς την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Σε αυτήν την περίπτωση είναι σαφές πως η Ελλάδα θα την απορρίψει ρητά και κατηγορηματικά, καθώς η Αθήνα πρεσβεύει πως το όνομα δεν είναι άσχετο με την αλυτρωτική προπαγάνδα που επιδεικνύουν οι γείτονες, βαφτίζοντας το αεροδρόμιο των Σκοπίων «Μέγας Αλέξανδρος», παραθέτοντας αρχαιοελληνικά αγάλματα στα προαύλια των κυβερνητικών κτιρίων και παραποιώντας τα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας.

Η Αθήνα φαίνεται να σκληραίνει τη στάση της (;) και να προσανατολίζεται όλο και περισσότερο στο να βάλει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ακόμα κι αν τα Σκόπια δεχτούν να ενταχθούν ως ΠΓΔΜ, καθώς η γειτονική χώρα δεν τηρεί πλέον την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.

Όπως έχω γράψει ήδη, το σίγουρο είναι πως θα ασκηθούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για να μην προχωρήσει στην άσκηση του δικαιώματος του βέτο, κυρίως λόγω φόβου αποσταθεροποίησης στην περιοχή, καθώς δεν υπάρχουν οριοθετημένα σύνορα των Σκοπίων με το Κόσοβο, ενώ το αλβανικό στοιχείο είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να αποσχιστεί από την ΠΓΔΜ.

Ωστόσο- επιτέλους- η Αθήνα φαίνεται να δηλώνει πως εάν κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στη διεθνή ερμηνεία της «αποσταθεροποίησης» και τα «εθνικά συμφέροντα», αναμφίβολα θα επιλέξει τα δεύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: