Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

«ΑΚΛΑΥΤΟΣ»… ΠΗΓΕ Ο ΓΡΑΜΜΟΣ

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΙΩΣΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τις μεγάλες πυρκαγιές, που κατέκαψαν την Ελλάδα. Τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με όλες, εκτός από μία. Αυτήν που κατέκαψε τον Γράμμο, στην Καστοριά.

Ηθελημένα ή μη, δεν ξέρω, πάντως μου κάνει εντύπωση πως μια φωτιά που προκάλεσε μεγαλύτερη καταστροφή και από αυτή στην Πάρνηθα, καθώς κατέκαψε 70.000 στρ. παρθένου δάσους, πέρασε στα ψιλά…

Στην πυρκαγιά του Γράμμου δεν εμφανίστηκε κανείς από την Πολιτεία και τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ούτε καν πήρε κάποιος κυβερνητικός εκπρόσωπος τους τοπικούς παράγοντες, για να δείξουν κάποιο ενδιαφέρον ή έστω να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή.

Η μεγάλη φωτιά στο Γράμμο στις 25 Ιουλίου του 2007, έγινε η αφορμή να αποκαλυφθεί η γύμνια που υπάρχει στη δασοπροστασία του μεγάλου ορεινού όγκου, καθώς για την πυροπροστασία του, αν και στην αρχή είχαν συμφωνηθεί 25.000€, λόγω του ότι η δημοτική αρχή δεν πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, τελικά διατέθηκαν μόλις 5.000€…

Τα αεροπλάνα απουσίαζαν από την κατάσβεση, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αδυνατούσαν να επέμβουν λόγω του δύσβατου του εδάφους και της ανυπαρξίας υποδομών, αλλά και λόγω του κινδύνου που υπήρχε, από τις οβίδες και τις νάρκες που είναι διάσπαρτες από την εποχή του Εμφυλίου.

Θα απορείτε βέβαια, γιατί μετά τρεις μήνες αποφάσισα να αναφερθώ στην πυρκαγιά του Γράμμου. Το κάνω γιατί πιστεύω πως η οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε στον ορεινό όγκο υποτιμήθηκε. Υποτιμήθηκε ότι στην περιοχή ζει ένας σημαντικός πληθυσμός αρκούδας, όπου γι’ αυτές ο Γράμμος αποτελεί το φυσικό διάδρομο επικοινωνίας του ελληνικού με τον υπόλοιπο βαλκανικό πληθυσμό του είδους. Υποτιμήθηκε ότι στην περιοχή υπάρχει μοναδική, πλούσια πανίδα με άγρια ζώα, κάποια τα οποία είναι σπάνια στον ελληνικό χώρο. Αλλά κυρίως υποτιμήθηκε ότι ο Γράμμος παίζει σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα, καθώς ο Σαραντάπορος και ο Αλιάκμονας πηγάζουν από αυτόν και προσφέρουν νερό σε καλλιέργειες και οικισμούς σε μεγάλο μέρος της Μακεδονίας και στη Θεσσαλονίκη.

Η καταστροφή λοιπόν είναι βέβαιο πως θα αλλοιώσει το νερό της συμπρωτεύουσας, καθώς τα δάση και ιδίως η οξιά αποτελούν φυσικό φίλτρο και παράγουν καλύτερη ποιότητα νερού. Από την άλλη, το νερό της βροχής, πριν φτάσει στη φυλλάδα που έχει συσσωρευτεί στη γη και λειτουργεί σαν σφουγγάρι, φιλτράρεται από τη φυλλωσιά του δένδρου, τον κορμό και τα κλαδιά και καθαρίζεται.

Δυστυχώς, ούτε τα ΜΜΕ, αλλά ούτε η Πολιτεία τα σκέφτηκαν όλα τα παραπάνω, με αποτέλεσμα ο Γράμμος να καίγεται μέρες και να πάει τελικά… άκλαυτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: