Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ «ΨΑΧΝΕΙ» ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

ΑΠΛΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ
Μετά την αποτυχημένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία, που συνοδεύτηκε από την αυτόβουλη μονομερή αποδοχή της «ουδετεροποίησης» του Αιγαίου, την εισαγωγή του μειονοτικού ζητήματος, την ασαφή προσπάθεια επιτάχυνσης των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα, αλλά και την προειδοποίηση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στους έλληνες ψαράδες, να αποφύγουν την περιοχή των Ιμίων για να μη δημιουργηθεί ένταση, τώρα οι Τούρκοι φαίνεται να προκαλούν, στέλνοντας καναδέζικο βαθυσκάφος να εξερευνήσει το Βόρειο Αιγαίο, για την ύπαρξη πετρελαίου. Οι ελληνικές αρχές περιορίζονται μονάχα στο εάν το γεωτρύπανο εισέλθει στα δικά μας χωρικά ύδατα, χωρίς να ανεβάζει τους τόνους.

Γιατί όμως εδώ και δεκαετίες υπάρχει έντονη κινητικότητα για το πετρέλαιο στο Αιγαίο; Η γείτονα χώρα έχει βάλει το πετρέλαιο στα θέματα πρώτη προτεραιότητας, αν και οι απόψεις με το πόσο εκμεταλλεύσιμο είναι αυτό είναι διφορούμενες. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα κοιτάσματα είναι πολλά και πλούσια, αν σκεφτεί κανείς τα 1,1, δισ. βαρέλια που μπορούν να εξορυχθούν από το κοίτασμα του Μπάμουρα, ανατολικά της Θάσου ή ακόμα και το «στραγγισμένο» πεδίο της Καβάλας, το πεδίο «Ε», που κρύβει 18 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Εκεί στηρίχθηκε αρχικά και η βρετανική πετρελαϊκή εταιρία Regal, ιδιοκτήτρια μέχρι πρότινος του 67% της Kavala Oil, στην Καλλιράχη της Θάσου, ωστόσο ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας Frank Timis γρήγορα κατάλαβε πως ναι μεν υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα στην περιοχή, αλλά είναι τόσο δύσκολα εξορύξιμα, καθώς βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, οπότε το κόστος εξόρυξης είναι πολύ μεγαλύτερο από το κέρδος, γι’ αυτό και αποσύρθηκε…

1 σχόλιο:

ΠΑΝΟΠΤΗΣ είπε...

Τα κοιτάσματα πετρελαίου που υπάρχουν στον Ελληνικό χώρο, αν εξορυχθούν και εκμεταλευτούν από Έλληνες φθάνουν για να ανεβάσουν το βιωτικό επίπεδο κάθε πολίτη πάνω από 200%! Είναι όντως δαπανηρή η εξόρυξη, αλλά μην ξεχνάμε ότι ήδη έχει ξεσπάσει ένταση για τα πετρέλαια του Β.Πόλου που βρίσκονται 4.500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο Αιγαίο οι ΗΠΑ ψάχνουν για πετρέλαιο και όχι η Τουρκία, αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας μας. Η Τουρκία δεν έχει τις υποδομές, απλά τη χρησιμοποιούν εκμεταλευόμενοι την τεχνιτή ένταση που υπάρχει ανάμεσα στις 2 χώρες για να μην υπάρξουν αντιδράσεις! Αλήθεια, πότε θα υπάρξει ένας πατριώτης πολιτικός που θα νοιαστεί πραγματικά για τον τόπο του και δεν θα ξεπουλάει για λίγη εξουσία τα πάντα!!!