Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ Η ΕΛΛΑΔΑ

100 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ «ΥΠΟΥΛΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ»
Στο χορό των ντεσιμπέλ, «λικνίζεται» η Ελλάδα, καθώς το 60% των κατοίκων στις μεγάλες πόλεις αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ηχορύπανσης.

Ο Πειραιάς ζει στον «αστερισμό» του θορύβου, ενώ σε πέντε περιοχές της Θεσσαλονίκης, οι τιμές υπερβαίνουν το όριο των 60 ντεσιμπέλ. Αυτές είναι: η Βασιλίσσης Όλγας, οι Αμπελόκηποι, ο Βαρδάρης, η Καλαμαριά και η Άνω Πόλη.

Η βασική πηγή θορύβου σήμερα είναι κυρίως η κυκλοφορία και ιδιαίτερα η όχληση που δημιουργείται από τα μηχανάκια. Ακολουθούν τα κλιματιστικά και τα κέντρα διασκέδασης, καθώς και τα κομπρεσέρ, για τα οποία δεν υπάρχει θεσμικό καθεστώς για τον έλεγχό τους.
Το πρόβλημα όμως δεν εντοπίζεται μόνο στη χώρα μας, καθώς στην ΕΕ το 20- 25% του πληθυσμού είναι θύματα της ηχορύπανσης, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη 140 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μη ανεκτά επίπεδα θορύβου και 110 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εργασία και τον ύπνο τους.

Στην Ελλάδα, οι δήμοι με τον θόρυβο στο κόκκινο είναι: Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Καλαμαριά, Βέροια, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Λάρισα, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Λαμία, Αγρίνιο, Χαλκίδα, Πάτρα, Καλαμάτα, Χανιά, Ρόδος και 12 ακόμα δήμοι του Νομού Αττικής (Άνω Λιόσια, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαλάνδρι, Κορυδαλλός, Αθήνα, Πειραιάς, Καλλιθέα, Ζωγράφου, Νέα Σμύρνη, Ηλιούπολη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: