Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ
«Ρωγμές» δημιουργούνται σε διεθνές επίπεδο για το ανεξάρτητο Κόσοβο, με τις ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές δυνάμεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με Ρωσία, Κίνα και μερίδα κρατών-μελών της ΕΕ που απορρίπτουν ή στέκονται επιφυλακτικά έναντι της απόσχισης, υπό το φόβο ενθάρρυνσης αυτονομιστικών τάσεων.

Κινδυνεύει η παγκόσμια σταθερότητα, προειδοποιεί σε υψηλούς τόνους η Μόσχα, η οποία καταδίκασε τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ζητείται από τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να δράσουν χωρίς καθυστέρηση για να ακυρωθεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας.

Τη νομιμοποίηση μιας εθνοκάθαρσης, καταγγέλλει το Βελιγράδι, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν πολλά Κοσυφοπέδια., ενώ σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το σερβικό έθνος, λίγο μετά την πανηγυρική ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τη Βουλή του Κοσόβου, ο Σέρβος πρωθυπουργός ξέσπασε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι το «ψευδοκράτος» του Κοσόβου υποστηρίχθηκε παράνομα από την Ουάσινγκτον, η οποία ήταν πρόθυμη να παραβιάσει τη διεθνή νομιμότητα για τα δικά της στρατιωτικά συμφέροντα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, καθώς και η Τουρκία, κινήθηκαν άμεσα προς την αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ενώ ιστορική στιγμή του αλβανικού έθνους θεωρούν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πολιτικοί στην Αλβανία, χώρα που πρώτη αναγνώρισε το Κόσοβο.

Το Κόσοβο άρχισαν να αναγνωρίζουν αρκετές χώρες από χθες, ενώ την ίδια ώρα, οι αποσχισθείσες επαρχίες της Γεωργίας, Αμπχαζία και η Νότια Οσετία, εγείρουν τώρα θέμα ανεξαρτησίας...

Αμετάκλητα κόντρα στην αναγνώριση του Κοσόβου στέκεται η Κύπρος, η Ρουμανία, ενώ στάση αναμονής ακολουθούν η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Πρώτη η Ισπανία αποκήρυξε την ανεξαρτητοποίηση και ακολούθησε η Σλοβακία, με τη διευκρίνιση ότι δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο επί του παρόντος, ενώ Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία θα ακολουθήσουν εντός των ημερών επίσημες πράξεις αναγνώρισης της ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, αρκετά πολύ πριν την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν χάρτες και video clip για την μεγάλη Αλβανία, που φτάνει μέχρι και τη Θεσσαλία, ενώ εμφανίζει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας να καταλαμβάνεται από τους Αλβανούς, τους Σκοπιανούς και από του Τούρκους!

Οι προκλήσεις δεν σταματούν εδώ, καθώς η σημαία του νεοσύστατου κράτους απεικονίζει τον χάρτη του Κοσόβου, ενώ 6 αστέρια βρίσκονται στην κορυφή της. Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι το γαλάζιο φόντο με κίτρινα αστέρια, που παραπέμπει στη σημαία της Ε.Ε, ωστόσο ο κρυφός συμβολισμός των έξι αστεριών παραπέμπει στις 5 περιοχές που -κατά τους Αλβανούς- ανήκουν στους ίδιους και αποτελούν τη λεγόμενη "Μεγάλη Αλβανία": Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Νότια Σερβία (Κοιλάδα του Πρέσεβο), Δυτική ΠΓΔΜ (Περιοχή Τετόβου), Τσαμουριά (Βορειοδυτική Ελλάδα!!!), ενώ το 6ο αστέρι συμβολίζει την "ενότητα" μεταξύ των 5 "Αλβανικών περιοχών" στα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δεν επεξήγησε πλήρως στην ομιλία της Κυριακής, το συμβολισμό των 6 αστεριών, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως συμβολίζουν τις εθνότητες που ζουν στο κρατίδιο, ενώ αξιωματούχος της νεοσύστατης κυβέρνησης του Κοσόβου δήλωσε πως τα αστέρια συμβολίζουν την έκτη κατά σειρά περιοχή της Σερβίας που προχώρησε σε ανεξαρτησία, αφήνοντας όμως απ’ έξω το Μαυροβούνιο…

Στο μεταξύ, την ώρα των πανηγυρισμών για την Ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, στην Πρίστινα εξελισσόταν το σχέδιο του επόμενου στόχου, όπως προπαγάνδιζε τεράστιο, καλοφτιαγμένο, κόκκινο -σαν την αλβανική σημαία- πανό, που έγραφε:"PA KOSOVE DHE CAMERI NUK KA SHQIPERI! KOSOVA E PAVARUR!"Δηλαδή «ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΣΟΒΟ ΚΑΙ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΒΑΝΙΑ»!!!

Την ίδια ώρα, η Τουρκία ανακοίνωσε στην ΕΕ ότι θα βάλει βέτο στο ΝΑΤΟ για την συμμετοχή των Ελληνοκύπριων αστυνομικών, στην Ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη, που θα σταλεί στο Κόσοβο και θα αποτελείται από σχεδόν όλες τις χώρες- μέλη, ενώ υπενθυμίζεται πως η Τουρκία παρόμοια έπραξε και για την Ευρωπαϊκή αποστόλη στο Αφγανιστάν…

Και η συνέχεια έπεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: