Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
1.) Κανένας μητροπολίτης, ούτε καν ο Αρχιεπίσκοπος, μπορεί να λειτουργήσει σε εκκλησία ξένης μητρόπολης, χωρίς πρώτα να πάρει την άδεια από τον μητροπολίτη της περιοχής.

2.) Ο ωραιότερος ύμνος για το «κέρατο» ακούγεται στον Εσπερινό και τον έγραψε ο βασιλιάς Σολομών, από τις τύψεις του, που πήρε τη γυναίκα αξιωματούχου του, στέλνοντάς τον σε αποστολή αυτοκτονίας.

3.) Τα ιδιαίτερα προνόμια του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου δόθηκαν από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανό. Του παραχώρησε δηλαδή το δικαίωμα να κρατάει- μόνο αυτός ανάμεσα στην απανταχού Ορθοδοξία- ποιμαντική ράβδο με την υδρόγειο σφαίρα στην κεφαλή, αντί της κλασσικής με τα δύο φιδάκια, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου έχει και το αυτοκρατορικό προνόμιο να υπογράφει δημόσια έγγραφα με κόκκινο μελάνι.

4.) «Παναγιότατος» προσφωνείται σήμερα μόνο ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

5.) Όταν μια μητρόπολη πάψει να έχει ποίμνιο, ο τίτλος της δε διαγράφεται, αλλά προσφέρεται σε επιφανείς ιεράρχες τιμητικά, δίχως όμως να έχουν το δικαίωμα να μετέχουν στην Ιερά Σύνοδο. Παράδειγμα, ο νυν Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος (ο γνωστός ιεράρχης που ενεπλάκη στο παραδικαστικό κύκλωμα με τον Γιοσάκη), ο οποίος πήρε τον τίτλο τής από χρόνια καταργημένης Μητροπόλεως του Μυστρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: