Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Η κραυγή αγωνίας ελληνικής καταγωγής κατοίκου της πΓΔΜ, ο οποίος ζητεί την αποκατάσταση του ελληνικού ονόματός του, φέρνει στην επικαιρότητα την ξεχασμένη υπόθεση των ελληνικής συνείδησης δίγλωσσων ή σλαβόφωνων, που ζούσαν στην γεωγραφική περιοχή της άλλοτε «Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» της νυν πΓΔΜ.

Ο Μπλάντε Μιχαιλόφσκι (το πραγματικό του όνομα είναι Μιχαλάκης – Θεοφάνης Γεωργίου), γεννημένος το 1939 στο Κουμάνοβο, με αίτησή του προς τις αρμόδιες αρχές της πΓΔΜ, ζητεί την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας, που να του αποδίδει το ελληνικό οικογενειακό όνομά του και μάλιστα κοινοποιεί την αίτησή του αυτή και στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί ακόμη κάτοικοι της πΓΔΜ, ειδικά από τις περιοχές της Πελαγονίας, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την επανάκτηση του παλιού ελληνικού ονοματεπώνυμού τους, που αφαιρέθηκε βίαια στο παρελθόν, ενώ η υπόθεση δημιουργεί ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης να κινηθεί άμεσα προς την υποστήριξη των ομογενών που ζουν στη πΓΔΜ και κατά παράβαση κάθε διεθνούς συμφωνίας, στερούνται ακόμη και τους δικαιώματος του … ονόματος τους.

Διάβασα σε ένα πολύ καλό blog (http://macedonia-greece.blogspot.com) πως πάνω από 200.000 Ελληνόβλαχοι ζουν στα Σκόπια και ζητούν την προστασία της Ελλάδας και πάνω από 100.000 Ελληνορθόδοξοι «τραβούν» το δικό τους σταυρό του μαρτυρίου στη γειτονική χώρα, καθώς η σκοπιανή κυβέρνηση τους κυνηγάει και προσπαθεί να τους αφανίσει.

Από την άλλη υπάρχουν και «στοιχεία», που θεωρούν τους εαυτούς τους «Μακεδόνες» και κατηγορούν τη χώρα μας για καταπάτηση των δικαιωμάτων των «Μακεδόνων» (βλέπε κόμμα- φάντασμα Ουράνιο Τόξο). Τέτοια άτομα υπάρχουν πολλά στο εσωτερικό της FYROM και δε γίνονται εννοείται δεκτά από τη χώρας μας, ως ανεπιθύμητα πρόσωπα.
Μακριά οι «εφιάλτες» από την πατρίδα μας…

Όσοι θέλετε να μείνετε ενήμεροι για την ελληνική μειονότητα των Σκοπίων, μπορείτε να επισκεφτείτε το blog: http://northmacedonians.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: