Κατατέθηκε η συμβιβαστική πρόταση του Αμερικανού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για την ονομασία της ΠΓΔΜ στον Έλληνα πρέσβη Βασιλάκη και τον διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ Ντιμιτρόφ.
Ήρθε η ώρα να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα βλέποντας στο μέλλον, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, την ώρα που επεισόδια σημειώνονταν έξω από την ελληνική «πρεσβεία» στα Σκόπια, από νεαρούς εθνικιστές, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας και χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας».
Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις προτάσεις που κατέθεσε (πιθανά ονόματα), αλλά διευκρίνισε ότι οι προτάσεις του δεν καλύπτουν 100% τις επιδιώξεις καμίας πλευράς, αφού σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίμιτς πρότεινε πέντε παραλλαγές ονομασιών, μεταξύ των οποίων και τις σύνθετες «New Macedonia» («Νέα Μακεδονία») και «Republic of New Macedonia» («Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»), προτάσεις που φαίνεται να υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της ΠΓΔΜ μεταδίδουν και άλλες παραλλαγές ονομασιών που περιλαμβάνουν επιθετικούς προσδιορισμούς -όπως Λαϊκή, Κυρίαρχη, Ανεξάρτητη- στον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Την ίδια στιγμή, με επιστολή του προς την Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α Κοντολίζα Ράϊς, το μέλος του κόμματος «ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ», Παύλος Φιλίποβ (Βοσκόπουλος) από την Φλώρινα, ζητάει την άμεση προώθηση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να μην διαταραχθεί η ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θέτει και ζήτημα προστασίας της λεγόμενης «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, ζητώντας από τις Η.Π.Α να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση, να σεβαστεί τα δικαιώματα της μειονότητας, όπως απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις και έμμεσα θέτει και θέμα δικαιώματος «αυτοδιάθεσης» της μειονότητας. Αναμφισβήτητο δικαίωμα του Παύλου Φιλίποβ είναι να αυτοπροσδιορίζεται όπως επιθυμεί, εφόσον όμως δηλώνει πως ενδιαφέρεται για τις μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία, δεν βλέπω να αναφέρει το παραμικρό για τα δικαιώματα των πολιτών της ΠΓΔΜ, που έχουν ελληνική εθνική συνείδηση, στην περιοχή κυρίως της Πελαγονίας.
Να υπενθυμίσω πως ο «κύριος» Φιλίποβ είναι μέλος ενός κόμματος, που λειτουργεί νόμιμα και ελεύθερα στην Ελλάδα, εργάζεται για το ελληνικό δημόσιο και παίρνει παχυλούς μισθούς, αρνείται να μείνει στην πΓΔΜ, αν και εκείνη θεωρεί πατρίδα του (γιατί άραγε;), την ίδια ώρα που οι αρχές της ΠΓΔΜ αρνούνται την επανίδρυση της ελληνικής κοινότητας Μοναστηρίου, που υπήρχε στην περιοχή οργανωμένα μέχρι το 1930.
1 σχόλιο:
Η όλη φάση με το σκοπιανό μου θυμίζει το παρακάτω ανέκδοτο:
Tί λέει μια γυναίκα και τί ακούει ο άντρας…
Τί λέει μια γυναίκα:
“Το σπίτι είναι χάλια Γιώργο.
Πρέπει να το καθαρίσουμε μαζί.
Έλεος, όλα τα πράγματά σου είναι στο πάτωμα.
Μην παραπονιέσαι αύριο αν μείνεις χωρίς ρούχα.
Θα πρέπει να βάλω πλυντήριο τώρα!”
Τί ακούει ο άντρας:
Μπλα, μπλα, μπλά, μπλα ΓΙΩΡΓΟ
Μπλα, μπλα, μπλα, μπλα ΜΑΖΙ
Μπλα, μπλα, μπλά, μπλα ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ
Μπλα, μπλα, μπλά, μπλα ΧΩΡΙΣ ΡΟΥΧΑ
Μπλα, μπλα, μπλά, μπλα ΤΩΡΑ.
Βάλτε στα λόγια που ακούει ο άντρας τη λέξη Μακεδονία μετα τα μπλα και εχετε τις
5 προτάσεις Νιμιτς!
ΒΕΤΟ & ΕΜΠΑΡΓΚΟ
Τ Ω Ρ Α !
Δημοσίευση σχολίου