Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2010

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΠΙΟ ΘΕΡΙΑΚΛΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, από την 1η Ιανουαρίου 2010, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Σε αυτούς τους χώρους περιλαμβάνονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα εστιατόρια και τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, ενώ οι ιδιοκτήτες θα υποχρεώνονται να διαθέτουν ειδικούς χώρους για τους καπνιστές, πλήρως διαχωρισμένους από τους υπόλοιπους. Αντιθέτως, όσοι δεν συμμορφώνονται, θα πληρώνουν πρόστιμο 3.000 ευρώ, ενώ και «καμπάνα» 300 ευρώ θα επιβάλλεται στους «θεριακλήδες» που καπνίζουν σε «απαγορευμένες ζώνες». Να σημειώσω πως το μέτρο ισχύει ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και γίνεται σε μια προσπάθεια να προστατευτεί κυρίως η υγεία των «παθητικών» καπνιστών.

Στο μεταξύ, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στη λίστα του «Εconοmist» για τη διάδοση του καπνίσματος, με την αναλογία των 3.000 τσιγάρων ανά Έλληνα, ανεξάρτητα αν είναι καπνιστές ή όχι. Όσο για το προφίλ του καπνιστή, αντιστοιχούν δύο πακέτα ημερησίως, ήδη από την ηλικία των 14 ετών...

Τη δεύτερη θέση με 2.700 τσιγάρα τον χρόνο καταλαμβάνουν οι Ουκρανοί, ενώ τρίτοι έρχονται οι Σλοβένοι με 2.400 τσιγάρα ετησίως. Στις 20 πρώτες χώρες οι 18 είναι ευρωπαϊκές, με την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αγγλία να βρίσκονται μέσα στην πρώτη πεντάδα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

3000 ΤΣΙΓΑΡΑ ????
ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΠΕΣ .......