Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ BLOG’S ΚΑΙ ΤΗ ΦΙΜΩΣΗ ΤΟΥΣ

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
Μέσα στον Ιούνιο ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή τον περίφημο νόμο που θα αφορά τα blogs, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

H όλη διαδικασία ξεκίνησε μετά την υπόθεση του press-gr και τις μη αποδεδειγμένες έως τώρα κατηγορίες εις βάρος των διαχειριστών του. Προφανώς στην κυβέρνηση δεν έχουν κατανοήσει πως με νόμους που προσπαθούν να περιορίσουν την ελευθερία λόγου στο διαδίκτυο το μόνο που θα καταφέρουν είναι να γελοιοποιηθούν στα μάτια της παγκόσμιας ιντερνετικής κοινότητας, καθώς παρόμοιους νόμους συναντά κανείς μόνο στην Κίνα στο Ιράν και άλλες "προοδευτικές" δημοκρατίες του πλανήτη..

Φυσικά αναφερόμαστε αποκλειστικά στα κομμάτια του νόμου που έχουν διαρρεύσει και δείχνουν μια προσπάθεια από μέρους της πολιτείας για εμπόδια στην ελευθερία διακίνησης γνώμης, έκφρασης και πληροφοριών και όχι βεβαίως για ό,τι μπορεί να αφορά τη διευκόλυνση της διαλεύκανσης εκ μέρους των διωκτικών αρχών υποθέσεων ηλεκτρονικών εγκλημάτων (όπως απάτες, πορνογραφία, εμπόριο οργάνων κλπ).Να θυμίσουμε στην όποια νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει συστήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης πως ένα blog που επιλέγει να χρησιμοποιεί την Ελληνική γλώσσα ή να αυτοπροσδιορίζεται ως Ελληνικό (περίπου 35.000 υπάρχουν ως σήμερα, σύμφωνα με τους καταλόγους του sync.gr) δε σημαίνει απαραίτητα πως η "έδρα του" βρίσκεται απαραίτητα εντός συνόρων. Κι αυτό είναι κάτι που προφανώς το έχετε ξεχάσει ή το αγνοείτε. Εκτός κι αν τα Ελληνικά δικαστήρια αποκτήσουν διαπλανητική δικαιοδοσία και υπόσταση.

Για να σοβαρευτούμε πάντως, οι δικές μας πληροφορίες μιλούν για ήδη στοχοποιημένα blogs από μέρος των διωκτικών αρχών, για blogs εναντίον των οποίων εκκρεμούν μηνύσεις, τις οποίες οι διαχειριστές τους ακόμα δεν γνωρίζουν και πιθανότατα για ένα μικρό τηλεοπτικό show που θα στηθεί με τις προσαγωγές bloggers, μετά την εφαρμογή του νόμου προς "γνώση και συμμόρφωση" όλων όσων πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα και όλων όσων χαλούν την κατάσταση που έχουν διαμορφώσει δεκαετίες τώρα τα γνωστά κέντρα που διαχειρίζονται σχεδόν αποκλειστικά την πληροφόρηση της κοινής γνώμης σ' αυτή τη χώρα.

Ο βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Τατούλης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο press-gr δήλωσε πως: "Οι νόμοι για την blogοσφαιρα θα ήταν η καταστροφή της. Είμαι κάθετα αντίθετος σε αυτό. Να θεσπίσουμε νόμους γιατί; Για να την περιορίσουμε ή για να την προστατεύσουμε; Προφανώς δεν έχουμε καταλάβει ότι η blogοσφαιρα δεν είναι δυνατόν να περιορισθεί και δεν έχει ανάγκη καμίας προστασίας. Άλλωστε, η λογοκρισία είναι αδύνατη αν σκεφτεί κανείς ότι το διαδίκτυο φτιάχτηκε για να αντέξει έναν πυρηνικό πόλεμο. Η λογοκρισία στο Internet λειτουργεί περίπου σαν πυρηνική επίθεση, οπότε κάθε απόπειρα λογοκρισίας είναι εξ αρχής καταδικασμένη. Σε αυτό το σημείο όμως να ξεκαθαρίσω κάτι: Το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου επιεικές. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αυστηρότερο πλαίσιο. Το ηλεκτρονικό απόρρητο είναι δυνατόν να αρθεί στις περιπτώσεις που υπάρχει ΑΠΛΩΣ μήνυση για κακούργημα. Δεν χρειάζεται να έχει στοιχειοθετηθεί το έγκλημα. Αυτό είναι ήδη αρκετά αυστηρό.
Ας δουμε όμως τι λέει και ο φημισμένος Γαλλομαροκινός δημοσιογράφος, blogger και συγγραφέας Πιερ Ασουλίν, που εδώ και 4 χρόνια έχει δει το προσωπικό blog του στην ιστοσελίδα της «Le Monde» να έχει γίνει πεδίο γόνιμου δημοσίου διαλόγου: "Στις Δημοκρατίες δεν ποινικοποιούνται τα blogs. Μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα, στην Κίνα, στο Ιράν και στο Ιράκ, ελέγχονται τα Μέσα. Κι ωστόσο σ' αυτές τις χώρες, το Ιντερνετ και τα blogs παραμένουν ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγει κάποιος τη λογοκρισία.."

Δεν υπάρχουν σχόλια: