Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΓΑΜΟΙ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΤΗΛΟΥ
Νωρίς το πρωί της Τρίτης, έγιναν οι δύο πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών, στο νησί της Τήλου, από τον δήμαρχο του νησιού Τάσο Αλιφέρη, τον οποίο εγώ προσωπικά συγχαίρω για τη θαρραλέα απόφασή του, που δεν κάμφθηκε, παρά τις παρεμβάσεις του πολέμιου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, του φοβισμένου για να μην χάσει γαλάζιες ακροδεξιές ψήφους υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηδάκη και του οπισθοδρομικού δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο δήμαρχος Τήλου αφού αρχικά τόνισε πως προχώρησε στην τέλεση των γάμων, εφαρμόζοντας τόσο το Σύνταγμα όσο και τη χάρτα δικαιωμάτων του ΟΗΕ, διάβασε στα ζευγάρια γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο νόμο και το Σύνταγμα με την οποία να απαγορεύεται η τέλεση γάμου μεταξύ ομοφύλων», ενώ νωρίτερα σε δηλώσεις του, αμφισβήτησε την ορθότητα των απόψεων του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως επίσης και τη σκοπιμότητα της παρέμβασής του, για να αποτρέψει την τέλεση του μυστηρίου.

Σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Τήλου αναφέρει επίσης τους λόγους για τους οποίους υπεραμύνεται της απόφασης του να πραγματοποιήσει γάμους ομοφυλοφίλων, κατηγορώντας ταυτόχρονα για υποκρισία αυτούς τους οποίους έχουν αντιδράσει στο συγκεκριμένο θέμα.
«Η Δημοκρατία σημαίνει σεβασμό στον άνθρωπο και τα δικαιώματα του, που ο πυρήνας τους είναι η αυτοδιάθεση των ατόμων που συγκροτούν την κοινωνία και η ελευθερία τους» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ο δήμαρχος Τήλου και συμπληρώνει: "Διεκδικούμε να κατατασσόμεθα στην ομάδα εκείνη των ανθρώπων που χαίρεται μόνον όταν συμβάλλει στην ευτυχία των άλλων", εξηγώντας τη θέση του.

Στο μεταξύ, ήδη δόθηκε εντολή από τον εισαγγελέα της Ρόδου, στο δήμαρχο Τάσο Αλιφέρη, που είναι και ληξίαρχος στο νησί του, να διαγράψει ως άκυρους τους γάμους, ενώ ταυτόχρονα, ανοίγει δικογραφία εις βάρος του για παράβαση καθήκοντος, σύμφωνα με την εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, ο οποίος επανήλθε στο θέμα και προειδοποιεί ότι όποιος παντρέψει ζευγάρια του ίδιου φύλου θα διωχθεί για παράβαση καθήκοντος.

Ωστόσο, ο Σανιδάς δεν αρκέστηκε στην δίωξη κατά του δημάρχου Τήλου, αλλά επιδιώκει να αποτρέψει και κάθε μιμητή του, όπως φαίνεται από νέα εγκύκλιο, αυτή τη φορά προς όλους τους εισαγγελείς Πρωτοδικών, επαναλαμβάνοντας τις δικές του ερμηνείες του Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας.

Ανυπόστατους χαρακτήρισε τους γάμους ομοφύλων ζευγαριών και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, το οποίο να τους επιτρέπει. Πρόσθεσε μάλιστα ότι κάθε απόπειρα τέλεσης τους είναι παράνομη, καθώς το νομοσχέδιο για την Ελεύθερη Συμβίωση, δεν αφορά σε καμία μορφή γάμου, δεν αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και ούτε έχει πρόθεση να τα συμπεριλάβει.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποστήριζαν την απόφαση του δημάρχου της Τήλου να προχωρήσει στην τέλεση γάμου, χαρακτηρίζοντας την παρέμβαση Σανιδά "εντελώς άστοχη". Παράλληλα, νομικοί κύκλοι τονίζουν την ασάφεια των διατάξεων σχετικά με την τέλεση γάμου μεταξύ ομοφύλων, επισημαίνοντας ότι τόσο ο αστικός κώδικας όσο και το σύνταγμα δεν επιτρέπουν ούτε όμως απαγορεύουν ρητώς την τέλεση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Από τη μεριά τους τα μέλη της ΟΛΚΕ καταγγέλλουν τη στάση των θεσμικών αρχών ως απαράδεκτη, η οποία γυρίζει την Ελλάδα σε εποχές Μεσαίωνα και επικαλούνται επιπλέον και το ψήφισμα που εξέδωσε το 1994 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το οποίο ζητούσε από τα κράτη- μέλη να απαλείψουν από τις νομοθεσίες τους την κάθε διάκριση εις βάρος των ομοφυλοφίλων και ειδικά να επιτρέψουν τον γάμο μεταξύ τους, ενώ η ευρωπαϊκή σύμβαση του Άμστερνταμ απαιτεί από τις χώρες να απαλείψουν από τη νομοθεσία τους κάθε διάκριση, μεταξύ άλλων «και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού». Μάλιστα απειλούν ακόμη και να φτάσουν στα ανώτατα ευρωπαϊκά δικαστικά όργανα για να δικαιωθούν, σε περίπτωση που η πολιτεία εμμείνει στη θέση της και απαγορεύσει την τέλεση αυτών των γάμων.

Ταυτόχρονα όμως με τη σαφώς δεδηλωμένη θέση των ομοφυλοφίλων, αυξάνεται όχι μόνο το πλήθος των ομοφυλοφίλων που επιθυμούν να παντρευτούν, αλλά και ο αριθμός των πόλεων που ενδεχομένως να φιλοξενήσουν πολιτικούς γάμους ατόμων του ιδίου φύλου. Εκτός της Τήλου και την απόφαση του δημάρχου του ακριτικού νησιού να τελέσει εκεί τον πρώτο αυτού του είδους γάμο στη χώρας μας, άλλες τρεις περιοχές θα υποδεχτούν ζευγάρια για την τέλεση πολιτικού μυστηρίου, καθώς τουλάχιστον τρία ζευγάρια ομοφυλόφιλων γυναικών επιθυμούν να ενωθούν με γαμήλια «δεσμά» στη Μαγνησία τη Λέσβο και τα Ιωάννινα και μάλιστα έχουν δημοσιεύσει την αναγγελία των γάμων τους σε εφημερίδα.

Όσον αφορά τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων και της Εκκλησίας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο γίνεται αναφορά στα ατομικά δικαιώματα και στον σεβασμό της διαφορετικότητας, όπως επίσης και στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ανέφερε, επίσης, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε με το δήμαρχο της Τήλου για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του στην προληπτική δίωξη που άσκησε εναντίον του ο Γιώργος Σανιδάς.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ χαιρετίζει και βρίσκεται στο πλάι του δημάρχου Τήλου, ενώ –προς τιμήν του- ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν θέλησε να σχολιάσει τους πρώτους γάμους μεταξύ ομοφύλων στη χώρα μας, για να μην ανεβάσει τους τόνους.

Η έκπληξη όμως ήρθε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος πέραν του ότι δεν υποστήριξε τους πρώτους ομόφυλους γάμους στη χώρα μας, δήλωσε ότι ο ρόλος των δημάρχων δεν είναι να νομοθετούν, αλλά να εφαρμόζουν χωρίς παρεκκλίσεις τους νόμους της πολιτείας. Από τη μεριά του ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος, καταδίκασε την παρέμβαση Σανιδά για την τέλεση γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Και πριν κλείσω, να πω πως για πρώτη φορά, ένας δημόσιος φορέας, το ΚΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) αρμόδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του AIDS, ανέλαβε τη χορηγία (μάλιστα ως μέγας χορηγός) του "Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας" (γνωστό και ως "Gay Pride" της Αθήνας). Το ΚΕΛΠΝΟ υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και άρα η απόφαση για αυτή τη χορηγία εγκρίθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στο μεταξύ, οι διοργανωτές καταγγέλλουν ότι ο δήμαρχος της Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης, έδειξε παντελή αδιαφορία για το φεστιβάλ, αντίθετα με ότι κάνουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του δήμαρχοι… Ντροπή, ρε δήμαρχε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: