Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2008

ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΑΡΚΟΥΔΑ

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΤΗΣ...
Μια θηλυκή αρκούδα, που προσπαθούσε να φτάσει σε χωράφι με σιτάρι, μαζί με το μικρό της, τραυματίστηκε σοβαρά, από διερχόμενα οχήματα, όταν πέρασε έναν λυγισμένο φράχτη στην Εγνατία Οδό, ο οποίος υποτίθεται ότι θα αναχαίτιζε τα άγρια ζώα.

Η αρκούδα, στην προσπάθειά της να διασώσει το μικρό της, που είχε μείνει πίσω και αφού είχε χτυπηθεί ήδη μια φορά από το όχημα, δεν προσπάθησε να φύγει, αλλά συνέχισε την πορεία της προς το παιδί της, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί ξανά από το ίδιο ΙΧ, που επιχειρούσε να την αποφύγει με ελιγμούς.

Κατόπιν, το πληγωμένο ζώο ναρκώθηκε από την κτηνίατρο της ομάδας της «Καλλιστώ», μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στον Αετό της Φλώρινας, αλλά όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «το μέλλον του ζώου είναι αβέβαιο, όπως και αυτό του μικρού, που μένει χωρίς τη μητέρα του». Οι οργανώσεις Αρκτούρος και Καλλιστώ που περιθάλπουν το ζώο είχαν προειδοποιήσει την «Εγνατία Οδό ΑΕ» για το πρόβλημα. Να σημειωθεί πως άλλα τρία παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν το τελευταίο 10μηνο στο ίδιο σημείο, κοντά στο ρέμα Τρουμπέτα και 5,2 χλμ. μετά τον κόμβο της Καστοριάς.

Το συμβάν αποδεικνύει την έλλειψη κατάλληλων μέτρων ασφαλείας, προκειμένου οι μεγάλοι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι, συμπεριλαμβανομένης της Εγνατίας οδού, να μη μετατραπούν σε θανατηφόρα τεχνητά εμπόδια για την άγρια πανίδα, αλλά και επικίνδυνες διαδρομές για τους ανυποψίαστους οδηγούς. Η ακαταλληλότητα του φράχτη στο συγκεκριμένο τμήμα της Εγνατίας οδού («Κόμβος Πολύμυλου - Παναγιά») έχει επισημανθεί εδώ και τρία χρόνια με σχετικές αναφορές προς την Εγνατία Οδός Α.Ε. τόσο γραπτά όσο και προφορικά από τις δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα υπόψη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

arkouda, arkouda
gia menane tragoyda...