Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΣΕ ΙΡΑΝΟ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΞΥΠΝΑΝΕ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΤΕ;
Άσυλο χορήγησε η Βρετανία σε Ιρανό ομοφυλόφιλο, ο οποίος κατήγγειλε ότι θα εκτελούνταν σε περίπτωση που επέστρεφε στην πατρίδα του. Ο 19χρονος Μεχντί Καζέμι, έφυγε για το Λονδίνο το 2005, ώστε να συνεχίσει τις σπουδές τους, όμως αργότερα ανακάλυψε ότι ο φίλος του πίσω στο Ιράν κατηγορήθηκε για σοδομισμό και απαγχονίστηκε.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Ιράν καταγγέλλουν ότι περισσότεροι από 4.000 ομοφυλόφιλοι εκτελέστηκαν από το 1979. Ο Μεχντί Καζέμι το προηγούμενο έτος έφυγε για την Ολλανδία, καθώς το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να του χορηγήσει άδεια. Παρ' όλα αυτά αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω όταν το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν μπορούσε να διεκδικήσει άσυλο στην Ολλανδία.

Στο μεταξύ, το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους δεκάδες χιλιάδες ομοφυλόφιλους, άνδρες και γυναίκες, θύματα του Ολοκαυτώματος που διώχθηκαν και εκτελέστηκαν στη ναζιστική Γερμανία, εγκαινιάστηκε στο Βερολίνο, 75 ακριβώς χρόνια από την έφοδο και δημόσια καύση των βιβλίων, που έγινε έξω από τα γραφεία του Ινστιτούτου για τη Σεξουαλική Επιστήμη του Μάγκνους Χίρτφελντ και η οποία σήμανε την έναρξη της εκστρατείας του ναζιστικού καθεστώτος κατά της ομοφυλοφιλίας. Το μνημείο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μνημείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος. Πρόκειται για δύο μνημεία, η κατασκευή των οποίων είχε καθυστερήσει, διότι αποτέλεσαν μέρος μιας συζήτησης για το κατά πόσο οι κρατούμενοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης των ομοφυλοφίλων πρέπει να συμπεριληφθούν στο μνημείο του Ολοκαυτώματος ή όχι.

Και εμείς, οι οπισθοδρομικοί, ακόμα ασχολούμαστε με την υπόθεση των ομόφυλων γάμων, που πραγματοποιήθηκαν στην Τήλο. Οι κοινωνίες ξυπνάνε, Έλληνες! Μήπως ήρθε και η σειρά μας, μιας και καυχιόμαστε για τη δημοκρατικότητα, που πρεσβεύσαμε σε ολόκληρο τον πλανήτη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: