Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Η ΦΩΚΙΑ MONACHUS ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ

ΙΔΙΑ Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ…
Εξαφανίστηκε για πάντα η φώκια μονάχους της Καραϊβικής, στενός συγγενής της μεσογειακής φώκιας, ακολουθώντας το δρόμο πολλών ακόμα ειδών…Η φώκια μοναχός Monachus tropicalis εθεάθη για τελευταία φορά το 1952, ανάμεσα στη Τζαμάικα και τη χερσόνησο Γιουκάταν του Μεξικού. Οι επιστήμονες υποψιάζονταν εδώ και καιρό ότι είχε εξαφανιστεί και προειδοποιούν τώρα ότι η φώκια μονάχους της Χαβάης Monachus schauinslandi και ο ξάδελφός της στη Μεσόγειο Monachus monachus, θα έχουν την ίδια κατάληξη…


Οι φώκιες μονάχους είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην ανθρώπινη δραστηριότητα και ήταν εύκολος στόχος για τους κυνηγούς, καθώς συνήθιζαν να λιάζονται και να γεννούν τα μικρά τους στην παραλία. Σήμερα αντιμετωπίζουν άλλες προκλήσεις, όπως η παράκτια ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή και τα δίχτυα, ενώ ακόμα και αν υπάρξει αποτελεσματική προστασία, οι πληθυσμοί δεν μπορούν να ανακάμψουν αν πέσουν κάτω από ένα κρίσιμο όριο και χάσουν τη γενετική τους ποικιλότητα.

Η φώκια μονάχους της Καραϊβικής ανακαλύφθηκε στη διάρκεια της δεύτερης αποστολής του Χριστόφορου Κολόμβου το 1494 και κάποτε ο πληθυσμός της αριθμούσε πάνω από 250.000 άτομα. Από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα οι φώκιες μονάχους ήταν περιζήτητες για το λίπος τους, που μετατρεπόταν σε λάδι και χρησιμοποιείτο ως λιπαντικό και ως επίστρωση για την κοιλιά πλοίων. Το δέρμα τους γινόταν τσάντες και ρούχα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: