Υψηλές θερμοκρασίες, λειψυδρία, περισσότερες δασικές πυρκαγιές και ερημοποίηση εδαφών τα επόμενα εκατό χρόνια, προέβλεψαν για την Ελλάδα οι επιστήμονες. Μάλιστα, προβλέπεται αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5 ως 10 βαθμούς Κελσίου μέσα στα επόμενα 150 χρόνια και άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 20 ως 50 εκατοστά μέσα στον επόμενο αιώνα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα, πιθανώς να το αντιμετωπίσει η Θεσσαλονίκη, καθώς είναι χτισμένη στο επίπεδο της θάλασσας.
Άλλη έρευνα, αποκαλύπτει πως αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, ακόμα και κατά 5,8 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να σημειωθεί στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά το έτος 2070, ενώ ήδη η Ε.Ε. έχει αποδεχτεί τους 2 βαθμούς Κελσίου ως μέση άυξηση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη έως το 2010 και κάνει προσπάθειες για να αποτρέψει ο αριθμός αυτός να φτάσει τους 4, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες. Ταυτόχρονα, η βροχόπτωση θα περιοριστεί από 5% μέχρι 25% τους χειμώνες και από 5% έως και 66% τους καλοκαιρινούς μήνες.
Όπως είχαν υπολογίσει οι ερευνητές, το κόστος από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα είναι 200 εκατομμύρια πρόσφυγες και 5,5 τρισ. ευρώ, ενώ η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος απειλεί να επιδεινώσει το επίπεδο ζωής για τους φτωχότερους κατοίκους του πλανήτη και θα έχει επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία.
Επίσης, αναφέρεται ότι τα τελευταία 100 χρόνια έχουν μειωθεί στο μισό οι υδροβιότοποι, ενώ ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών υπολογίζεται ότι είναι 100 με 1000 φορές ταχύτερος από ό,τι δεν υπήρχαν οι άνθρωποι.
Στο μεταξύ, τον παλμό των Ελλήνων στα θέματα του περιβάλλοντος, καταγράφει έρευνα της Κάπα Research. Αναλυτικά, εννέα στους δέκα θα πλήρωναν παραπάνω για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι όμως και για αύξηση στο ηλεκτρικό. Το 96,7% είναι διατεθειμένο να κάνει ανακύκλωση, το 83,4% να περιορίσει την κατανάλωση νερού και το 79,4% να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων.
Με νωπές τις μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, οι Έλληνες βάζουν πρώτο στη λίστα με τα σημαντικότερα προβλήματα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Μάλιστα το 44,4% πιστεύει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές δεν ενεργοποίησαν τους αρμόδιους. Μεταξύ των μέτρων που οι ίδιοι οι πολίτες προτείνουν είναι η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, η δημιουργία ειδικού σώματος δασοπυροσβεστών και δασοφυλάκων, η ενίσχυση του τομέα των εναέριων μέσων δασοπροστασίας και η ενεργοποίηση των πολιτών. Τα ακούτε, αρμόδιοι υπουργοί;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου