Τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν οι ηγέτες του κόσμου, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία, η οποία τους ζητά να λογοδοτήσουν για τις «αποτυχίες 60 χρόνων».
ΗΠΑ και ΕΕ επικρίνονται για πρώτη φορά με τόση δριμύτητα, μαζί με Κίνα και Ρωσία, ενώ σύμφωνα με την έκθεση, άνθρωποι σε 81 χώρες του κόσμου εξακολουθούν να πέφτουν θύματα βασανιστηρίων και άδικες δίκες εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα σε 54 κράτη. Επίσης, σε 77 χώρες δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης και Τύπου, ενώ σε 24 χώρες πραγματοποιούνται θανατικές εκτελέσεις και σε 23 κράτη υπάρχουν νόμοι που κάνουν διακρίσεις κατά των γυναικών.
Ιδιαίτερα αυστηρή είναι η έκθεση απέναντι στις ΗΠΑ, καθώς κατηγορεί την υπερδύναμη ότι δεν καταφέρνει να προσφέρει μια «ηθική πυξίδα» στα υπόλοιπα κράτη και αναφέρεται στα εκατοντάδες άτομα που κρατούνται χωρίς δίκη ή κατηγορία στο Γκουαντάναμο, στο Μπαγκράμ και το Ιράκ, ενώ τονίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ακόμα λογοδοτήσει για τις καταπατήσεις στο Ιράκ.
«Διπλά μέτρα και σταθμά» καταλογίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία από τη μια πλευρά διακηρύσσει ότι είναι «μια ένωση αξιών αφοσιωμένη στην ανεκτικότητα, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» και από την άλλη επιτρέπει ή συνεργάζεται με τη CIA σε απαγωγές, μυστικές κρατήσεις και παράνομες μεταγωγές κρατουμένων σε χώρες όπου υποβάλλονται σε βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει επίσης ότι η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ το 2007 κατέστειλε ειρηνικές διαδηλώσεις μοναχών, πραγματοποίησε επιδρομές σε μοναστήρια και τα έκλεισε, κατάσχεσε και κατάστρεψε περιουσίες, πυροβόλησε, ξυλοκόπησε και έθεσε υπό κράτηση διαδηλωτές, παρενόχλησε ή συνέλαβε ως ομήρους φίλους και συγγενείς. Αντιστοίχως, στο Νταρφούρ οι δολοφονίες, οι βιασμοί και η βία συνεχίζονται αμείωτοι.
Παρόλα αυτά, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για το Σουδάν και δεύτερος σε μέγεθος για τη Μιανμάρ. Μάλιστα στο Νταρφούρ μεταβίβασε κινεζικά όπλα. Συγχρόνως, στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζεται η καταστολή ακτιβιστών και ντόπιων ΜΜΕ (παρά τις δεσμεύσεις εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων) και έχει επεκταθεί το μέτρο της «επανεκπαίδευσης μέσω εργασίας», μια μορφή κράτησης χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη.
Τέλος, η Ρωσία καταπιέζει την πολιτική διαφωνία, ασκεί πιέσεις σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους και έχει θεσπίσει νομοθετικούς ελέγχους για να χαλιναγωγήσει τις ΜΚΟ. Το 2007 ειρηνικές διαδηλώσεις διαλύθηκαν με τη βία, δικηγόροι, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι δέχτηκαν απειλές και επιθέσεις.Στο μεταξύ, επικριτική για την Ελλάδα φαίνεται πως είναι η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς ασκεί σκληρή κριτική ασκεί στη χώρα μας για την πολιτική της στο θέμα των οικονομικών μεταναστών και των προσφύγων.
Στην ετήσια έκθεση διαπιστώνει αστυνομικές αυθαιρεσίες και ελλιπή μέτρα για το trafficking, όσο και άρνηση πρόσβασης σε διαδικασίες ασύλου, ενώ τονίζει ότι αυξάνονται δραματικά οι θάνατοι στα κρατητήρια και τις φυλακές, καθώς στις φυλακές και σε άλλα μέρη κράτησης εξακολουθούν ο υπερσυνωστισμός, οι άθλιες συνθήκες κράτησης και η κακομεταχείριση.
Ιδιαίτερα επικριτική είναι η φετινή έκθεση και για το Λιμενικό Σώμα. Σημειώνει ότι το προσωπικό του εμποδίζει συστηματικά ανθρώπους που προσπαθούν να μπουν στην Ελλάδα, ενώ όσους τα καταφέρνουν τους επαναπροωθούν χωρίς να εξετάζεται η κάθε περίπτωση χωριστά.
Επίσης, αναφορά γίνεται στον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τζαβέντ Ασλάμ, ο οποίος αντιμετώπισε πιθανή έκδοση στο Πακιστάν, ύστερα από ένταλμα της Ιντερπόλ Πακιστάν για σύλληψη και απέλασή του και τονίζει ότι το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας χρησιμοποιήθηκε για να επαναπροωθηθούν Ιρακινοί πολίτες από την Ελλάδα στην Τουρκία, παρά τις ανησυχίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ότι η Τουρκία συχνά τους επιστρέφει στο Ιράκ.
Στον τομέα της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι χώρα διέλευσης και προορισμού γυναικών και κοριτσιών θυμάτων εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ σε άλλο σημείο της έκθεσης γίνεται αναφορά στις αναγκαστικές εξώσεις των Ρομά και καταδικάζεται το γεγονός ότι το δικαίωμα άρνησης της στράτευσης για λόγους συνείδησης αναγνωρίζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις. Επιπλέον οι στρατεύσιμοι δεν ενημερώνονται για το δικαίωμά τους να υπηρετήσουν εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Έκθεσης, ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας κύριος Μπούρας κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ειλικρινείς και χειροπιαστές ενέργειες για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων, κάτι που φυσικά- και πάλι- δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση θα αγνοήσει…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου