Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008

ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΚΟΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ
"Η ΠΓΔΜ πρέπει να σταματήσει την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την Ελλάδα, να σταματήσει όλες τις εχθρικές ενέργειες και να συνεργαστεί με την Ελλάδα για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος", δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος Μπάρακ Ομπάμα, στην ελληνική υπηρεσία του Voice of America.

Η υποστήριξη Ομπάμα των ελληνικών θέσεων δεν σταμάτησε στο "Σκοπιανό", καθώς αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά κάλεσε την Τουρκία να δώσει θρησκευτική ελευθερία στο Φανάρι, να επιστρέψει περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου που έχει κατασχέσει και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

O Ομπάμα αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας οι οποίες τόνισε πως έχουν προς στιγμήν ψυχραθεί λόγω της διακυβέρνησης Μπους, ενώ ολοκλήρωσε την συνέντευξή του λέγοντας πως οι πατέρες του Αμερικανικού έθνους άντλησαν από την Ελλάδα ιδέες και έμπνευση, όταν έγραφαν το Σύνταγμα και θεμελίωναν την δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και συμπλήρωσε: “Ο Θωμάς Τζέφερσον είχε πει: «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη πολιτισμένη χώρα που μας έδειξε πως πρέπει να ζει ο άνθρωπος». Το προεδρικό αξίωμα που εγώ διεκδικώ τώρα είναι παράγωγο της λαμπρής αυτής κληρονομιάς”.

Εκνευρισμένη εμφανίστηκε η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ με τις θέσεις που διατύπωσε για το Σκοπιανό ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ και ο Τύπος στα Σκόπια αναφέρθηκε επικριτικά στις "στενές σχέσεις Δημοκρατικών και ελληνικού λόμπι στην Αμερική". Στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, δεν είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των ΗΠΑ παίρνει τόσο ξεκάθαρα θέση υπέρ της Ελλάδας, οι θέσεις αυτές όμως συνήθως "αναθεωρούνται" την επομένη των εκλογών"…

Δεν υπάρχουν σχόλια: