Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Η ΜΟΒ ΤΣΟΥΧΤΡΑ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ, ΜΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΠΛΟΚΑΜΙΑ
Η μοβ τσούχτρα, με τα δηλητηριώδη πλοκάμια της, που έδιωξε τους κολυμβητές από τις ακτές της Μεσογείου πέρυσι και πρόπερσι, το καλοκαίρι θα καταλάβει τα νερά και φέτος, προβλέπουν θαλάσσιοι βιολόγοι.

«Όσο περισσότερες είναι οι μέδουσες, τόσο πιο ισχυρό το σήμα ότι κάτι έχει αλλάξει», δήλωσαν οι βιολόγοι, οι οποίοι απόδωσαν τη δραματική αύξηση των μεδουσών στην υπεραλίευση, αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Οι «εισβολές» μεδουσών είναι φυσικό φαινόμενο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η συχνότητα και η διάρκειά τους έχουν αυξηθεί, καθώς οι πληθυσμοί των μεδουσών αυξάνονται απότομα κάθε 12 χρόνια, παραμένουν σταθεροί για 4-6 χρόνια και στη συνέχεια υποχωρούν. Το 2008, όμως, θα είναι η όγδοη συνεχή χρονιά που οι τσούχτρες θα πλησιάσουν τις ακτές σε τεράστιους αριθμούς.

Πάντως το πόσες ακριβώς τσούχτρες κολυμπούν εκεί έξω θα παραμείνει άγνωστο, καθώς το ζελατινώδες, διαφανές τους σώμα κάνει αδύνατο τον εντοπισμό τους από δορυφόρους ή σόναρ, όπως συμβαίνει με τα κοπάδια ψαριών. Και, δεδομένου ότι οι μέδουσες δύσκολα επιβιώνουν σε ενυδρεία, ώστε να μελετηθούν από κοντά, τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία είναι λιγοστά -για το 80% των μεδουσών οι λεπτομέρειες του κύκλου ζωής τους παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: