ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Στις δηλώσεις του από το Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε υπερήφανος για το αποτέλεσμα της συνόδου, κάνοντας λόγο για επιτυχημένη μάχη και για εξέλιξη υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων, ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες και την ηγεσία της ΠΓΔΜ ανέφερε: «Στόχος της Ελλάδας δεν είναι να τους ταπεινώσει, αλλά να τους ενισχύσει, ως νέα χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Στις διαφορές μας δεν επιδιώκουμε να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Επιδιώκουμε συνεννόηση. Επιδιώκουμε λύση, που συνυπολογίζει τις ευαισθησίες όλων και ενισχύει τη σταθερότητα στην περιοχή. Λύση που διασφαλίζει σχέσεις καλής γειτονίας. Απευθύνω λοιπόν νέα πρόσκληση στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, να συνεχίσουμε, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τη συζήτηση για εξεύρεση λύσης, για το συμφέρον όλων στην περιοχή».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Νωρίτερα, σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με τους σκοπιανούς δημοσιογράφους να διακόπτουν και να παρεμβαίνουν αυθαίρετα στη συνέντευξη τύπου της ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών, η Ντόρα Μπακογιάννη διαμήνυσε στα Σκόπια και το λαό της ΠΓΔΜ ότι τα αισθήματα της Ελλάδας είναι φιλικά και πως η χώρα επιθυμεί να δει τους γείτονές της στο ΝΑΤΟ, αρκεί να λυθεί το θέμα της ονομασίας, ενώ απαντώντας στις δηλώσεις της αμερικανίδας ομολόγου της Κοντολίζα Ράις δήλωσε: «Το θέμα του ονόματος είναι ένα σημερινό πολιτικό πρόβλημα και για αυτό πρέπει να λυθεί. Δεν είναι θέμα αρχαιότητας, δεν είναι πρόβλημα της ιστορίας. Είναι ένα πρόβλημα βασισμένο σε λογικές περασμένων γενεών που πρέπει να πάψουν να υφίστανται στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα που θέλουμε να χτίσουμε στην περιοχή μας».

Σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων από την ΠΓΔΜ γιατί η Ελλάδα δεν δέχθηκε την ένταξη της χώρας τους έστω με την προσωρινή ονομασία FYROM, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η ίδια η κυβέρνηση των Σκοπίων ποτέ δεν δέχθηκε και απεναντίας υπέσκαψε την προσωρινή ονομασία από την αρχή ακόμη της υιοθέτησής της από τον ΟΗΕ και τόνισε ότι η χώρα μας δεν θέλει να επιβάλει ονομασία, αλλά να συμφωνήσουμε σε ένα κοινώς αποδεκτό όνομα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών δια στόματος του κυρίου Κουμουτσάκου εξέφρασε την απορία του για την δήλωση των Σκοπίων ότι η τελευταία πρόταση του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς είναι «τελική», σημειώνοντας πως οι γείτονες πρέπει να απομακρυνθούν από την αδιάλλακτη θέση τους και τις προκλητικές τους ενέργειες, αναφέροντας ενδεικτικά την μετονομασία του αεροδρομίου και την φωτογραφία του πρωθυπουργού των Σκοπίων κΓκρούεφσκι να καταθέτει στεφάνι σε μνημείο εθνικού ήρωα της ΠΓΔΜ, κάτω από σημαία στην οποία απεικονίζεται η «Μεγάλη Μακεδονία», ως τις ακτές της Χαλκιδικής.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Πριν όμως από την απόφαση της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Βουκουρέστι, για το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων, η χώρα μας φρόντισε να παίξει ένα πολύ καλό επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, καθώς επιστολές προς στους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στις οποίες και ανέλυε τα ελληνικά επιχειρήματα και τις θέσεις της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είχε αποστείλει από νωρίς ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους της είχε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Παράλληλα, ο Έλληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης ενημέρωσε τους διαπιστευμένους στην Ελλάδα πρέσβεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και σε χωριστές συναντήσεις τους πρέσβης της Κίνας και της Ρωσίας για τις ελληνικές θέσεις επί του ζητήματος.

Για την Ελλάδα, η «κόκκινη γραμμή», έτσι όπως οριοθετήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή, και υποστηρίζεται και από την αντιπολίτευση, είναι: «Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα λαμβάνει υπόψη την πολιτική πραγματικότητα στην περιοχή και θα ισχύει έναντι όλων». Η συμφωνία, επίσης θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν είναι μία συμφωνία που μπορεί κανείς να επικαλείται με επιλεκτικό τρόπο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Στη γειτονική χώρα τώρα, το βέτο της Αθήνας προκάλεσε μεγάλο σοκ στη σκοπιανή αντιπροσωπεία, που φαίνεται πως είχε πειστεί από τους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να φθάσει την υπόθεση στα άκρα. Έτσι, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, η διπλωματική αποστολή της FYROM, με επικεφαλής τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, αποφάσισε να αναχωρήσει εσπευσμένα από τη σύνοδο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, χωρίς να δώσει το "παρών" στη συζήτηση για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, όπου μετέχουν και τα Σκόπια.
Στη γειτονική χώρα τώρα, το βέτο της Αθήνας προκάλεσε μεγάλο σοκ στη σκοπιανή αντιπροσωπεία, που φαίνεται πως είχε πειστεί από τους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να φθάσει την υπόθεση στα άκρα. Έτσι, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, η διπλωματική αποστολή της FYROM, με επικεφαλής τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, αποφάσισε να αναχωρήσει εσπευσμένα από τη σύνοδο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, χωρίς να δώσει το "παρών" στη συζήτηση για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, όπου μετέχουν και τα Σκόπια.






Ιδιαίτερα αιχμηρός είναι το Τύπος της γειτονικής χώρας, μετά το ελληνικό βέτο, ενώ με δεύτερες εκδόσεις αναφερόντουσαν στη χώρα μας σαν να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους. Η εφημερίδα «Βεστ» έχει υπέρτιτλο «Κατάφωρη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας» και κύριο τίτλο «Η Ελλάδα, ο μοναδικός μας εχθρός». Η «Ντνέβνικ», η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, κυκλοφορεί με τίτλο «Η Ελλάδα εμπόδισε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ».

Τους φόβους και τις ανησυχίες επιτείνει και ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, που αναπαράγεται τις τελευταίες μέρες στα Σκόπια και το οποίο καλεί σε μποϋκοτάζ συγκεκριμένων Ελληνικών προϊόντων αλλά και επιχειρήσεων στοχοποιώντας έτσι τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, στα μάτια των τυχόν θερμοκέφαλων διαδηλωτών. Να σημειωθεί πως οι Έλληνες επιχειρηματίες στην πλειονότητα τους έχουν εγκαταλείψει για μερικές μέρες την ΠΓΔΜ, ενώ οι έλληνες δημοσιογράφοι αλλά και οι διπλωματικοί υπάλληλοι έχουν λάβει σαφείς οδηγίες για μέτρα αυτοπροστασίας και περιορισμό των μετακινήσεων τους κατά τη διάρκεια των πορειών διαμαρτυρίας.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΗΠΑ
Στο μεταξύ, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την εξέλιξη που είχε το θέμα της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, γι’ αυτό και φέρεται να κάλεσαν την ηγεσία της γειτονικής χώρας να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε προς τα Σκόπια ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλειά τους.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ επανέλαβε ότι οι δύο χώρες χρειάζεται να καταλήξουν σε συμφωνία, αμοιβαίως αποδεκτή, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις προσβλητικές εις βάρος της Ελλάδας αφίσες που αναρτήθηκαν στα Σκόπια, διευκρίνισε πως οι αφίσες αυτές είναι προσβλητικές.


Οπότε, ο αμερικανό πρόεδρος Μπους, ο οποίος χαιρέτισε την πρόσκληση που έγινε από το ΝΑΤΟ στην Αλβανία και την Κροατία, παρηγορήθηκε μόνο από τα θερμά ευχαριστώ τους. Ιδιαίτερα του Σαλί Μπερίσα που μίλησε με θαυμασμό για το ΝΑΤΟ.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ
Εκτός των γνωστών θέσεων που διατυπώθηκαν από τις ΗΠΑ, αξίζει να αναφερθεί πως υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκε η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ισλανδία, ενώ αναφανδόν υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ τάχθηκε η Σλοβενία (προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ), η Τουρκία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία.
Υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ, αλλά με κατανόηση στις ελληνικές θέσεις εμφανίστηκαν η Γερμανία και το Βέλγιο. Λιγότερο θερμοί, αλλά στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι ηγέτες της Δανίας, της Βουλγαρίας και της Νορβηγίας, ενώ απέφυγαν να πάρουν θέση οι ηγέτες του Καναδά, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας.



ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Τέλος, όσον αφορά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι ηγέτες των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2009 στο Στρασβούργο και στο Κελ, στα γαλλογερμανικά σύνορα, καθώς η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν να προτείνουν από κοινού η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2009, που είναι και η 60ή επέτειος από την ίδρυση της Συμμαχίας, να πραγματοποιηθεί και στις δύο όχθες του Ρήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου