Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ
Σίγουρα η εμμονή των Αμερικανών να στηρίζουν φανατικά τα Σκόπια δεν έχει να κάνει τόσο με τις… περίφημες δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, το 1974, περί «πολιτιστικής επίθεσης» κατά των «αναρχικών» Ελλήνων, που δεν υπακούουν σε καμία δύναμη, παρά μόνο εάν βρεθεί κάποιος να τους «χτυπήσει» στο ευαίσθητο σημείο τους, στην Ιστορία τους.

Βέβαια οι δηλώσεις αυτές έπιασαν τόπο, τόσο με τη «γέννηση» των Σκοπίων, όσο και με τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων και Αλβανών, περί τσαμουριάς και τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη.

Και αν παλιότερα, τόσο με το σχέδιο Μάρσαλ (βλέπε αναλυτικό άρθρο στο blog http://www.agrilia.blogspot.com/), όσο και με διάφορες συνθήκες, ευνοϊκές προς τη χώρα μας, κάποιοι υποστήριζαν την Ελλάδα, τώρα, με το άνοιγμά μας προς τη Ρωσία και κυρίως με την κατασκευή του ελληνοβουλγαρορωσικού αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, οι υποστηρικτές έγιναν εχθροί.

Η ενέργεια πάντοτε ήταν ρυθμιστής των σχέσεων μεταξύ των κρατών. Ιδίως οι ΗΠΑ, πάντοτε υποστήριζαν χώρες στις οποίες είχαν ενεργειακά συμφέροντα. Έτσι και με τα Σκόπια. Η φανατική υποστήριξη στο μικρό κρατίδιο των Σκοπίων έχει να κάνει σαφώς με το ουράνιο που υπάρχει στο υπέδαφός του, όπως έχω γράψει αναλυτικά παλιότερα, αλλά και με μια προσπάθεια εκφοβισμού της χώρας μας, για τις ενεργειακές μας συνεργασίες με τη Ρωσία.

Δεν είναι τυχαίο πως οι Αμερικανοί αναγνώρισαν τα Σκόπια ως «Μακεδονία», μόλις λίγες ημέρες μετά τη σύναψη συμφωνίας του Αμερικανού αντιπροέδρου Τσέινι και της εταιρίας του με την σκοπιανή κυβέρνηση, για την κατασκευή εργοστασίων και μονάδων παραγωγής ενέργειας, ούτε είναι τυχαίο πως ο Καναδάς προχώρησε στην ίδια κίνηση, όταν συμφώνησε με την ηγεσία του γειτονικού κρατιδίου για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου, στο έδαφός του.

Τα Σκόπια λοιπόν κατάλαβαν από νωρίς το παιχνίδι των «δυνατών» και έτρεξαν να τους προσφέρουν ανταλλάγματα, με στόχο όλο και περισσότερα κράτη να τους αναγνωρίσουν με το συνταγματικό τους όνομα. Και ως ένα σημείο το κατάφεραν.

Στα… χνάρια των Σκοπιανών κινούνται όμως και οι Αλβανοί, οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των Αμερικανών στην πραγματοποίηση του ονείρου τους, που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία καταλαμβάνει και ελληνικά τμήματα. Για το λόγο αυτό ζήτησαν τη συμβολή των ΗΠΑ για την κατασκευή του πυρηνικού τους εργοστασίου που ετοιμάζουν δυτικά των Τιράνων ή στην περιοχή του Δυρραχίου. Φυσικά οι Αμερικανοί δέχτηκαν και για να τους «χρυσώσουν το χάπι», προχώρησαν στην αναγνώριση του Κοσόβου και… έπεται συνέχεια, καθώς οι Αλβανοί ονειρεύονται να γίνουν μεγάλοι παραγωγοί και εξαγωγείς ενέργειας και γνωρίζουν πως αυτό θα το πετύχουν μόνο με τη βοήθεια των Αμερικανών.

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι Αμερικανοί κατάφεραν να δημιουργήσουν δεκάδες προτεκτοράτα στα Βαλκάνια. Γι’ αυτούς ήταν πολύ εύκολο να εκμεταλλευτούν δυστυχισμένους ανθρώπους που μέχρι χθες (και σήμερα) ζούσαν μέσα στη φτώχια και ξαφνικά τους έταξαν πως θα τους κάνουν βασιλιάδες. Η… βασιλεία φυσικά δεν θα έρθει ποτέ, ωστόσο η ηγεσία της χώρα μας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στο εξής, καθώς πέραν του ότι πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που επικρατεί στα Βαλκάνια και να προσπαθήσει να διαφυλάξει τα συμφέροντά της, οφείλει να οργανώσει καλύτερα την εξωτερική της πολιτική και να είναι προσεκτική και με τις κινήσεις μικρότερων κρατών της περιοχής, που κινούνται υπό αμερικανικές καθοδηγήσεις και είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να μας δημιουργήσουν προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: