Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ
Σε λίγους μήνες το Πεκίνο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, ωστόσο αντί τα προβλήματα να λύνονται, μέρα με τη μέρα γιγαντώνονται…

Η αρχή έγινε από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες κατηγόρησαν την κινεζική κυβέρνηση πως συνεχίζει συστηματικά να καταπατά τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση πως το ατμοσφαιρικό πρόβλημα της ολυμπιακής πόλης θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί αθλητές θα ταξιδέψουν στο Πεκίνο την τελευταία στιγμή, για να μην επηρεαστεί ο οργανισμός τους από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Η αρχή έγινε με την απόσυρση του Στίβεν Σπίλμπεργκ από το πόστο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της διοργάνωσης των τελετών έναρξης και λήξης, καθώς ο γνωστός σκηνοθέτης υποστήριξε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που στράφηκαν κατά της Κίνας, για τη σφαγή που συντελείται στο Νταρφούρ και η ίδια δεν παίρνει καμία θέση, αν και είναι μία από τις μεγαλύτερες συμμάχους της κυβέρνησης του Σουδάν και τα πετρελαϊκά της συμφέροντα τεράστια.

Στο μεταξύ, το θέμα του Θιβέτ, που ζητά την ανεξαρτησία του και πιέζει την κινεζική κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, φαίνεται να επηρεάζει πολλούς δυτικούς ηγέτες, οι οποίοι δήλωσαν πως δεν θα παραστούν στους αγώνες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπίεση που υφίσταται το κομμάτι αυτό της κινεζικής επικράτειας.

Ήδη, στην πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας τα προβλήματα ήταν πάρα πολλά, ενώ αναγκάστηκε λόγω της κατάστασης ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα να δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν συνεχιστεί η βία στο Θιβέτ, ενώ επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους και ότι ζητά από τις Αρχές της Κίνας περισσότερη αυτονομία.

Τέλος, το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά φαίνεται να μην έχει τέλος, καθώς φιλοζωϊκές οργανώσεις διαμαρτύρονται για τη θανάτωση πολλών σκυλιών, σε μια προσπάθεια περιορισμού τους, από τους δρόμους του Πεκίνο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: