Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

ΟΙ «ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ» ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Στη δημιουργία του πρώτου πυρηνικού της εργοστασίου, προχωράει η Τουρκία, στην περιοχή Ακούγιου, η οποία βρίσκεται κοντά στη Ρόδο και την Κύπρο και έχει χαρακτηριστεί ως έντονα σεισμογενή, καθώς βρίσκεται μόλις 15 χλμ από το μεγάλο σεισμικό ρήγμα, που έδωσε σεισμούς μεγέθους έως και 7 Ρίχτερ.

Ο πυρηνικός σταθμός αναμένεται να είναι έτοιμος το 2014, παρά τις αντιδράσεις που συναντάει η ιδέα στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί στο μέλλον ένα πυρηνικό ατύχημα, τύπου Κοζλοντούι, το οποίο και θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

Η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στη γείτονα έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος, γι’ αυτό και οι Τούρκοι θέλουν παρασκηνιακά να το χρησιμοποιήσουν ως ένα σημαντικό διπλωματικό χαρτί πολιτικής πίεσης, παίρνοντας ανταλλάγματα είτε από την Αμερική, για να τη βοηθήσει στις εκκαθαριστικές της επιχειρήσεις στο Κουρδιστάν, είτε από τη Γαλλία, που έως σήμερα αντιτίθεται στην είσοδό της στην Ευρώπη.

Τα οικονομικά συμφέροντα των «δυνατών» αναμένεται όμως να αυξηθούν, καθώς η Τουρκία προβλέπει να κατασκευαστούν συνολικά στο έδαφός της τρία πυρηνικά εργοστάσια, που έως το 2012 θα παράγουν συνολική ισχύ 5.000 MW.

Στη Τουρκία το θέμα της δημιουργίας πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε ο στρατηγός Εβρέν, το 1983, καθώς φιλοδοξούσε να κατασκευαστούν έξι πυρηνικά εργοστάσια, οπότε και η χώρα του θα αναδυόταν σε ενεργειακή και πυρηνική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και το μουσουλμανικό κόσμο.

Το ίδιο όνειρο έχει και ο Σαλί Μπερίσα στην Αλβανία, καθώς μετά την υποστήριξη που εξασφάλισε από την Αμερική, για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου επί του εδάφους της, τώρα και οι Ιταλοί του συμπαραστέκονται, καθώς ενδιαφέρονται για την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος σε καλή τιμή μέσω υπόγειου καλωδίου. Να υπενθυμίσω πως οι Ιταλοί με δημοψήφισμα το 1987 απαγόρευσαν την κατασκευή οποιουδήποτε πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα τους, οπότε η Αλβανία σήμερα φαίνεται να τους λύνει τα χέρια.

Την ίδια ώρα και άλλες βαλκανικές χώρες σκέφτονται να προχωρήσουν στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών, με πρώτες τη Ρουμανία, αλλά και τη Βουλγαρία, καθώς το Κοζλοντούι είναι παλιάς τεχνολογίας και πλέον σε αυτόν λειτουργούν σήμερα μόνο δύο από τις έξι σοβιετικούς αντιδραστήρες που είχε, μιας και το 2002 έκλεισαν όσοι κατασκευάστηκαν το 1966 και την πρωτοχρονιά του 2007 οι άλλοι δύο, έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, να σημειώσω πως σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν συνολικά 147 αντιδραστήρες, οι οποίοι παράγουν 130 Gigawatt.

Δεν υπάρχουν σχόλια: