Κυριακή 20 Απριλίου 2008

ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Η ΚΙΝΑ "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ" ΣΤΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Τουλάχιστον 1.252 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2007 σε 24 χώρες -κατά τι λιγότεροι από το 2006, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνής Αμνηστίας, για την θανατική ποινή, ενώ το 88% αυτών των εκτελέσεων έλαβε χώρα σε πέντε μόνο κράτη (Κίνα, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Πακιστάν και ΗΠΑ).

Η Κίνα εκτέλεσε περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου κατά τη διάρκεια του 2007, στέλνοντας στο θάνατο τουλάχιστον 470 ανθρώπους, παρά τη μείωση σε απόλυτο αριθμό σε σχέση με το 2006, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, ενώ ττο Ιράν παραμένει στη δεύτερη θέση σε αριθμό εκτελέσεων, ο οποίος και σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2006.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πέμπτη θέση, με 42 εκτελέσεις, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος αλλά και ο χαμηλότερος των τελευταίων 15 ετών. Ωστόσο, αυτό οφείλεται εν μέρει στην καθυστέρηση των εκτελέσεων με ένεση, εξαιτίας μιας εκκρεμούς υπόθεσης, στο Κεντάκι.

Οι αναλυτές της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρουν ότι η Κίνα πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις στο θέμα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκτελέσεων. Τόνισαν όμως ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θανατώθηκαν στην Κίνα το 2007 είναι αναμφισβήτητα υψηλότερος από τους 470 που έχουν αναφερθεί επίσημα, ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε να σχολιάσει τα συμπεράσματα της έκθεσης της Αμνηστίας, αν και στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι η Αμνηστία είναι αρνητικά διακείμενη προς την Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: