Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΘΑΠΑΤΕΡΟ (ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ!)

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΥΑΛΑ
Το 2004 η Ελλάδα ήταν πλέον έτοιμη να εκλέξει το πιο νέο πρωθυπουργό στην Ιστορία της, τον Κώστα Καραμανλή. Το 2000 έφτασε κοντά στο τόλμημα, αλλά τελικά επικράτησε η λογική του «ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς», οπότε την εξουσία κατέλαβε και πάλι ο Κώστας Σημίτης, έστω και με ισχνή διαφορά.

Τι οδήγησε όμως τον ελληνικό λαό να ψηφίσει τελικά το 2004 τον Κώστα Καραμανλή και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, που του έδινε και την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο; Σαφώς και η ελπίδα του για «αλλαγή». Ήλπιζε πως ο «νέος» θα έφερνε άνεμο ανανέωσης στην πολιτική σκηνή και η Ελλάδα επιτέλους θα γύριζε σελίδα. Τελικά απογοητεύτηκε, καθώς πέρασαν 4 χρόνια και στη χώρα μας δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, αντιθέτως πολλοί μίλησαν για πισωγύρισμα…

3,5 χρόνια ο πρωθυπουργός ήταν χαμένος, κλεισμένος στο σπίτι του στη Ραφήνα, η κοινωνία βάλτωσε, το πολιτικό μας σύστημα κατέρρεε, παρασυρόμενο από τα συνεχόμενα πολιτικά σκάνδαλα, η οικονομία βούλιαζε και η νεολαία φιμωνόταν διαρκώς και μετονομαζόταν σε «ταραξία», από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού.

Λίγο πιο πέρα από την Ελλάδα, στην Ισπανία, ένας άλλος «νεαρός», ο Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο κέρδιζε με άνεση τις εκλογές στη χώρα του, καθώς εκλέχθηκε αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Μαρτίου του 2004, στο μετρό της Μαδρίτης, οπότε η αγανάκτηση των Ισπανών κατά της συντηρητικής παράταξης, που ήταν στην εξουσία, εκφράστηκε ως ψήφο στη σοσιαλιστική αντιπολίτευση και τον Θαπατέρο, αν και μέχρι τότε σε όλες τις δημοσκοπήσεις ερχόταν δεύτερος.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Θαπατέρο κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό φιλελεύθερο άνοιγμα της κοινωνίας, καθώς έδωσε περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες, διευκόλυνε τη διαδικασία των διαζυγίων, νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλοφίλων και μίλησε για τους διακριτούς ρόλους κράτους και εκκλησίας, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των κληρικών.

Κατάφερε επίσης να ανεβάσει την οικονομία της χώρας, καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας ξεπέρασε και αυτή της Ιταλίας και άλλων προηγμένων κρατών, παρόλο που οι πολίτες εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ενώ προσπάθησε ματαίως να συνομιλήσει με τους Βάσκους, άσχετα αν απέτυχε και αν η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι θέλει να ανοίξει διάλογο με τους τρομοκράτες.

Από την άλλη, το δυνατό χαρτί του Ισπανού πρωθυπουργού- όπως και του Κώστα Καραμανλή- είναι η σύζυγός του.

Η 46χρονη Σονσόλες Εσπινόζα Θαπατέρο, στέκεται στο πλευρό του συζύγου της με διακριτικότητα. Αποφεύγει τα Μέσα Ενημέρωσης και σπάνια παρίσταται σε πολιτικές εκδηλώσεις, ενώ έχει αφοσιωθεί στις δύο τους κόρες και στη μουσική, καθώς πέρα από σοπράνο, διδάσκει μουσική και στα παιδιά.
Η μόνη της πολιτική παρέμβαση, για πολλούς, ήταν όταν το 2003 σε συνέντευξη που παραχώρησε, δήλωσε πως η άμβλωση πρέπει να επιτρέπεται ελεύθερα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Γι’ αυτό το λόγο, πολλοί είπαν πως ήταν και η «αρχιτέκτονας» της νομιμοποίησης των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων, που ψήφισε η κυβέρνηση του συζύγου της και προκάλεσε τη μήνη της Καθολικής Εκκλησίας.

Τους Ισπανούς και σήμερα τους απασχολεί ό,τι και το 2004: η ανεργία, η οικονομία, η τρομοκρατία, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε στις 2 Μαρτίου να ψηφίσουν και πάλι τον Θαπατέρο για πρωθυπουργό τους. Η κοινωνία απαιτεί πολιτικούς με φιλελεύθερες σκέψεις. Εκεί υπερτερεί και ο νέος Αλέξης Τσίπρας έναντι του Κώστα Καραμανλή. Αν το καταλάβει έγκαιρα αυτό ο αρχηγός της ΝΔ, τότε να είναι σίγουρος πως οι Έλληνες και πάλι θα τον ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές και θα του δώσουν την ευκαιρία να κυβερνήσει με απόλυτη πλειοψηφία.

1 σχόλιο:

ΠΑΝΟΠΤΗΣ είπε...

Μη συγκρίνετε ανόμοια πράγματα και κουλτούρες. Στην Ελλάδα, όπως και στην FYROM και στην Τουρκία, δεν σκέφτονται καθόλου, εφαρμόζουν απλά ό,τι τους λένε.