Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΟΥΡΣΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ- ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
**ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ**
Ξεκίνησε η κούρσα της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν σταθερή άνοδο του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ. Μόνη λύση η αλλαγή της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, για να μπορέσει να κερδίσει και πάλι τις εκλογές, ενδεχόμενο που δεν φαίνεται να απορρίπτει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Οι «δελφίνοι» τηρούν στάση αναμονής, οργανώνοντας τις ομάδες τους και προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, τουλάχιστον μέχρι να πάρει τις τελικές του αποφάσεις ο πρωθυπουργός.

Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εμφανίζονται ως τα μεγάλα φαβορί και ήδη πολλοί πιστεύουν πως ανάμεσα σε αυτούς τους δύο θα παιχτεί το παιχνίδι για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον… πρωθυπουργό, ο οποίος επιθυμεί ο τρίτος πόλος να εκφραστεί μέσω ενός πολιτικού που θα έχει την απόλυτη στήριξη από τον ίδιο. Και όπως όλα δείχνουν αυτός θα εκπροσωπηθεί από τον Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Το σενάριο φαντάζει εξωπραγματικό, ωστόσο εδώ και πολύ καιρό ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται με πολύ προσοχή τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσει, μέχρι τη στιγμή που θα δώσει την εκκίνηση για τις διαδικασίες της διαδοχής του. Δίπλα του έχει τον Δημήτρη Σιούφα, τον Γιώργο Σουφλιά, τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς επίσης και τον Γιάννη Αγγέλου, τους οποίους συμβουλεύεται για το τι πρέπει τελικά να πράξει. Η στενή «ομάδα των πέντε» έχει διαμηνύσει στον πρωθυπουργό πως πρέπει να προσέξει πάρα πολύ, ώστε όταν αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ να μην παυτεί αυτομάτως από τη νέα ηγεσία, βάζοντας τον στο περιθώριο, όπως έγινε στην περίπτωση του Κώστα Σημίτη, στο ΠΑΣΟΚ, αλλά να καταφέρει να εμφανιστεί μετά τη νέα εκλογή ως ο εγγυητής της ενότητας του κινήματος. Για να το καταφέρει αυτό η λύση είναι μία: να δώσει ο ίδιος το δαχτυλίδι της διαδοχής, σε κάποιον νέο, άφθαρτο και σοβαρό πολιτικό, που μπορεί να γίνει δεκτός από την κοινή γνώμη και φυσικά να είναι στενός του συνεργάτης.

Ο Κώστας Καραμανλής φαίνεται να συμφωνεί με την παραπάνω πρόταση, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θέλει να κάνει τα λάθη του ΠΑΣΟΚ, όταν ο Σημίτης φανερά πρότεινε τον Παπανδρέου για αντικαταστάτη του. Οπότε επιθυμεί όλα να γίνουν στο παρασκήνιο, χωρίς να φαίνεται πως ο ίδιος κινεί τα νήματα της διαδοχής του.

Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση η ηγεσία του κόμματος να περάσει στην Ντόρα Μπακογιάννη ή στον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στην πρώτη περίπτωση το «φάντασμα» του Μητσοτάκη θα ζωντανέψει και πάλι, στη δεύτερη περίπτωση θεωρούν πως ένα «ξένο» σώμα, που κάποτε αποχώρησε από τη ΝΔ για να ιδρύσει δικό του κόμμα, δεν μπορεί να πείσει τόσο τους ψηφοφόρους, όσο και τα στελέχη του κινήματος.

Η λύση να εκφραστεί ο τρίτος πόλος μέσω του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ή του Γιώργου Αλογοσκούφη φαίνεται να απομακρύνεται, οπότε το όνομα που έπεσε στο τραπέζι είναι αυτό του Άρη Σπηλιοτώπουλου.

Η σχέση Καραμανλή- Σπηλιωτόπουλου πέρασε από σαράντα κύματα. Δοκιμάστηκε όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο παρέμεινε δυνατή και σταθερή. Ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να μην τον έχει συμπεριλάβει στη στενή ηγετική του ομάδα, ωστόσο πάντοτε πίστευε στις ικανότητες του νεαρού πολιτικού. Άλλωστε μαζί ξεκίνησαν την πολιτική τους σταδιοδρομία και μαζί έδωσαν τις πρώτες μάχες, όταν ο Κώστας Καραμανλής έγινε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Έπειτα, ο Άρης είναι ελεγχόμενος. Με την ενδεχόμενη εκλογή του, ο Κώστας Καραμανλής στην ουσία θα διατηρήσει την ηγετική του θέση μέσα στο κόμμα (κάτι σαν τον Πούτιν στην Ρωσία, όπου μπορεί να αποχώρησε από την προεδρία της χώρας, ωστόσο αυτός κάνει κουμάντο), ενώ θα είναι σίγουρος πως ο νέος αρχηγός δεν θα προσπαθήσει να αναιρέσει το έργο του προκατόχου του. Με λίγα λόγια, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι η καλύτερη λύση για τον πρωθυπουργό.

Μπορεί όμως ο νεαρός πολιτικός να κερδίσει την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στη μάχη της διαδοχής; Τελικά ίσως μπορεί.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται σαν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της ηγεσίας της ΝΔ. Ωστόσο, σε αυτές τις δημοσκοπήσεις το όνομα του Άρη Σπηλιωτόπουλου δεν εμφανίζεται πουθενά (επίτηδες ίσως;), αλλά το βασικότερο: στις διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού της ΝΔ δεν ψηφίζουν οι απλοί πολίτες, αλλά τα στελέχη του κινήματος. Οπότε, η Ντόρα Μπακογιάννη φαίνεται να έχει τη στήριξη των στελεχών που χαρακτηρίζονται «Μητσοτακικοί», ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τη στήριξη όσων βουλευτών πρόσκεινται στον Μιλτιάδη Έβερτ και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα στελέχη του κινήματος, δηλώνουν έτοιμα να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Άρη Σπηλιωτόπουλου οι εξής: Γιώργος Αλογοσκούφης, καθώς αν και ο ίδιος ήθελε να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ, μετά την οικονομική του πολιτική φαίνεται να μην το σκέφτεται καν. Ως αδικημένος, σε καμία περίπτωση δεν θα ψηφίσει Ντόρα Μπακογιάννη ή Δημήτρη Αβραμόπουλο. Λιάπης, Μεϊμαράκης, Ρουσόπουλος, Παυλόπουλος και Σιούφας δηλώνουν έτοιμοι να στηρίξουν αυτόν που θα προτείνει ο Κώστας Καραμανλής για αντικαταστάτη του. Ο Γιώργος Σουφλιάς φαίνεται να στηρίζει την επιλογή Καραμανλή, κυρίως γιατί δεν επιθυμεί η Ντόρα Μπακογιάννη να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος. Για τον ίδιο λόγο και ο Αντώνης Σαμαράς πιθανότατα θα προσεταιρίσει το στρατόπεδο του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ενώ ο νεαρός πολιτικός κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τη στήριξη και του Γιάννη Βαρβιτσιώτη.

Με λίγα λόγια, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έχει όλες τις δυνατότητες για να γίνει ο επόμενος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Φτάνει μόνο να πάρει το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, δηλαδή το δαχτυλίδι της διαδοχής.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

afto mas eleipe mono , na doume kai ton spiliotopoulo arxigo komatos,den pameeeee kallllaaaaa