Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ

ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
Παρακολουθούσα όλο αυτό το διάστημα τη γενική εξέγερση των φυλακισμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας, οι οποίοι πραγματοποίησαν απεργία πείνας, ζητώντας καλύτερες συνθήκες κράτησης εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και πραγματικά θλίβομαι… Τα δελτία ειδήσεων έχουν ασχοληθεί ελάχιστα με το θέμα και για να το κάνουν πρώτη είδηση περιμένουν ένα τρανταχτό- τραγικό γεγονός, όπως πχ ο θάνατος κάποιου κρατούμενου ή ακόμα και μια γενικευμένη εξέγερση, που θα είναι δύσκολο να περιοριστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι φυλακισμένοι ζητούν το αυτονόητο. Η ζωή τους στις φυλακές να είναι ανθρώπινες. Και εάν έφτασαν στο σημείο να εξεγερθούν κάνοντας απεργία πείνας, οφείλεται στο γεγονός πως οι υπεύθυνοι κωφεύουν εδώ και χρόνια στα δικαιολογημένα αιτήματα των φυλακισμένων.
Μετά τη γενική κατακραυγή η κυβέρνηση, δια του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, υποσχέθηκε να εξετάσει- επιτέλους- προσεκτικά τα αιτήματά τους, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ, για να τους χρυσώσει το χάπι, τους έταξε και ειδικούς χώρους για να συνευρίσκονται ερωτικά με τις συντρόφους τους.

Πραγματικά είναι λυπηρό σε αυτή τη χώρα οι όποιες αποφάσεις των κυβερνώντων να παίρνονται αφότου η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Οι φυλακές στην Ελλάδα θυμίζουν κολαστήρια. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια υποβαθμίζεται και η Πολιτεία αντιμετωπίζει όλους τους φυλακισμένους σαν άτομα δίχως κανένα δικαίωμα. Εύχομαι ο αγώνας των φυλακισμένων να τους δικαιώσει και ελπίζω οι συνθήκες στα σωφρονιστικά ιδρύματα άμεσα να αλλάξουν προς το καλύτερο. Και είναι υποχρέωση και των ελεύθερων πολιτών να στηρίξουμε τα δίκαιά τους. Γιατί εκεί φαίνεται μια κοινωνία πόσο ευαίσθητη είναι.

Σημείωση: Άκουσα πως στο εξής οι χρήστες ναρκωτικών που βρίσκονται στις φυλακές θα αντιμετωπίζονται ως ασθενείς- κρατούμενοι και θα βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο από τους κρατούμενους για εμπόριο ναρκωτικών. Εάν κάτι τέτοιο αληθεύει και ενεργοποιηθεί άμεσα, τότε ίσως ξεκινήσει και ο μεγάλος αγώνας της καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών εντός των φυλακών, από το οποίο πλουτίζουν πολλές φορές οι υπεύθυνοι των φυλακών και οι κρατούμενοι- έμποροι και χάνουν άδικα τη ζωή τους οι χρήστες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: