Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Σταθερά πρώτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις δημοσκοπήσεις, παρόλο που η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι ακόμα έτοιμος για να κυβερνήσει. Η κοινή γνώμη φαίνεται να έχει μπερδευτεί με αυτά που βλέπει καθημερινά και πραγματικά δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, αλλά ούτε οι ίδιοι οι πολίτες φαίνεται να ξέρουν πραγματικά τι είναι αυτό που επιθυμούν, ίσως και λόγω της σαπίλας που υπάρχει στο πολιτικό μας σύστημα και τους πολιτικούς μας.

Από την άλλη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να βρουν τρόπους και τεχνάσματα για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και να καταφέρουν να στρέψουν τους πολίτες προς τη δική τους πολιτική γραμμή, πράγμα ωστόσο που μέχρι και σήμερα δεν καταφέρνουν.

Στη Νέα Δημοκρατία οι σκέψεις είναι πολλές. Καταρχήν, ο Κώστας Καραμανλής δεν θέλει να πάρει βιαστικές αποφάσεις. Συζητάει με τους συνεργάτες του και όπως φαίνεται δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε καμία πολιτική κίνηση μέχρι και το τέλος του 2008, παρόλο που υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη στασιμότητα του κυβερνώντος κόμματος, σε όλους τους τομείς των κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Ο Κώστας Καραμανλής προτίθεται- σύμφωνα με πληροφορίες- να προχωρήσει σε ανασχηματισμό στις αρχές του 2009, ωστόσο αυτός δεν θα είναι σαρωτικός, για να μη δείξει πως οι όποιες επιλογές του μέχρι τώρα ήταν λανθασμένες. Θα προσπαθήσει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον μέσα στο 2009, εκτός κι αν προκύψει θέμα αποχώρησης κι άλλου βουλευτή, οπότε μόνο με 150 βουλευτές θα αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Στόχος του είναι η παρούσα κυβέρνηση να κυβερνήσει τουλάχιστον μέχρι το 2010, οπότε και με αιτία την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα φροντίσει ώστε να μην υπάρχει συναίνεση από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ και να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ένα άλλο ενδεχόμενο που τελευταία επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός- λόγω των δημοσκοπήσεων, που φέρνουν δεύτερο το κυβερνών κόμμα και πρώτο το ΠΑΣΟΚ- είναι η… πανηγυρική του αποχώρηση από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κώστας Καραμανλής άρχισε να σκέφτεται πως θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει πριν την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, οπότε θα εξασφαλίσει την υστεροφημία του, ενώ την πιθανή ήττα του κόμματος θα την επωμιστεί ο νέος αρχηγός του κινήματος (βλέπε παρόμοια κίνηση Σημίτη το 2004).

Σε αυτή την περίπτωση δύο είναι οι επικρατέστεροι για τη θέση του Καραμανλή. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την πρώτη- ως γνήσιο παιδί της ΝΔ- να υπερέχει αισθητά. Τα δύο στελέχη του κινήματος ήδη έχουν οργανώσει τα κομματικά τους στρατόπεδα και δηλώνουν ήδη έτοιμα, ενώ Αλογοσκούφης και Βουλγαράκης που παλιά επιθυμούσαν να είναι εκ των διεκδικητών της αρχηγίας της ΝΔ φαίνεται να απομακρύνονται από αυτό το ενδεχόμενο, ο πρώτος λόγω της έχθρας που απέκτησε με πολλά στελέχη του κινήματος, εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί και ο δεύτερος λόγω της υπόθεσης του Βατοπεδίου.

Ο τρίτος πόλος ακούγεται πως θα εκφραστεί μέσω του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος μαζί με τον Γιώργο Σουφλιά θα παίξουν και βασικό ρόλο για το ποιος τελικά θα είναι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, στην μετα- Καραμανλή εποχή.

Μέχρι τότε, όλοι εμείς, θα βιώνουμε την καθημερινή σαπίλα του πολιτικού μας συστήματος… Και φυσικά θα μένουμε απλοί θεατές των γεγονότων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: