Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ- ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΤΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
Διάβαζα πριν λίγες ημέρες σε διάφορα blogs, αλλά και σε εφημερίδες, πως το σπίτι που δολοφονήθηκε ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς, στο ομώνυμο χωριό, του νομού Καστοριάς, καταρρέει. Αρνήθηκα να το πιστέψω, καθώς όταν το είχα επισκεφθεί πριν μερικά χρόνια, το σπίτι φαινόταν αρκετά καλοδιατηρημένο.

Την 28η Οκτωβρίου, παρέα με κάποιους φίλους, επισκεφθήκαμε την Καστοριά και θελήσαμε να περάσουμε και από το χωριό Μελάς για να δούμε από κοντά την κατάσταση του σπιτιού. Δυστυχώς, ήταν έτσι ακριβώς όπως είχα διαβάσει. Υπό κατάρρευση… Δίπλα από το σπίτι υπήρχε μια ταμπέλα, που έλεγε πως στην οικία του Παύλου Μελά γίνονται έργα αναστήλωσης, τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Θησέας» (αυτό το περιβόητο πρόγραμμα, που ολοκληρώνει τα έργα με ρυθμούς χελώνας…), ωστόσο η εικόνα φανέρωνε πλήρη εγκατάλειψη του χώρου.

Αναζητήσαμε κάποιον υπεύθυνο, καθώς σκεφθήκαμε πως λόγω της ημέρας κάποιοι θα έχουν μεριμνήσει, ώστε να υπάρχει κάποιος αρμόδιος εκεί, για να ενημερώσει τους επισκέπτες, ωστόσο δεν βρήκαμε κανέναν, ούτε εμείς, ούτε 5- 6 άτομα που είχαν έρθει κι αυτά από τα Γρεβενά, μαζί με τα παιδιά τους, για να τους αφυπνίσουν την πατριωτική τους συνείδηση. Τη μεγάλη μας απογοήτευση ήρθε να… περισώσει ένας Αλβανός, που έμενε στο χωριό και ευτυχώς θέλησε να παίξει τον ρόλο του… ξεναγού. Μας είπε ό,τι γνώριζε για το σπίτι που δολοφονήθηκε ο Παύλος Μελάς και για τις εργασίες αναστήλωσής του, οι οποίες ξεκίνησαν πριν χρόνια και ακόμα δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Φεύγοντας από το χωριό Μελάς, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε και το διπλανό χωριό Κώττας, στο οποίο υπάρχει και το σπίτι- μουσείο του Καπετάν Κώττα. Δυστυχώς, καμία ταμπέλα δεν υπήρχε για να μας καθοδηγήσει στο σπίτι, αλλά και όταν ρωτήσαμε και μάθαμε που ακριβώς ήταν αυτό, το βρήκαμε κλειδωμένο. 28η Οκτωβρίου και κανείς δεν είχε μεριμνήσει ούτε εδώ να βρίσκεται κάποιος για να ανοίξει το σπίτι του Καπετάν Κώττα. Συγνώμη, αλλά πότε και για ποιους τα ανοίγουν;

Φύγαμε φανερά εκνευρισμένοι και επιστρέψαμε στη Θεσσαλονίκη. Την επόμενη ημέρα, στις 29 Οκτωβρίου δηλαδή, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα, στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Προξένου Κορομηλά. Δυστυχώς, η είσοδός μας σε αυτό ήταν αδύνατη. Ο λόγος; Πραγματοποιούνται εδώ και πολύ καιρό έργα ανακαίνισης του κτιρίου…

Όπως καταλάβατε η Ιστορία μας είναι «κλειδωμένη», οπότε και αδύνατο για εμάς τους πιο νέους να την αναβιώσουμε μέσα από τα μουσεία, που αυτός εξάλλου είναι ο σκοπός τους. Κάποιοι κρατάνε αυτά τα «κλειδιά» και τα μεταχειρίζονται όπως και όποτε αυτοί θέλουν. Αν λοιπόν πιστεύετε πως η νεολαία έχει χάσει τον πατριωτισμό της και ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να πετάει μολότοφ σε διαδηλώσεις, λυπάμαι που το λέω, αλλά εσείς, οι κλειδοκράτορες της Ιστορίας, φέρεται μεγάλη, πολύ μεγάλη ευθύνη.

Και αν όλοι εσείς, που προσπαθούσατε να διαψεύσετε τα περί κατάρρευσης του σπιτιού του Παύλου Μελά (γεγονός για το οποίο πρώτα έγραψαν τα blogs) μέσα από τις σελίδες των εντύπων σας, για δικούς σας λόγους, το καλύτερο θα ήταν πρώτα να πραγματοποιούσατε μια έρευνα στο χώρο και μετά να ενημερώνατε αντικειμενικά τους αναγνώστες σας.
Ελπίζω πάντως του χρόνου να σταθούμε πιο τυχεροί και να καταφέρουμε να δούμε επιτέλους, τόσο το σπίτι του Παύλου Μελά και του Καπετάν Κώττα, όσο και το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kale sti fotografia afto to omorfopedo me to leventiko parastima esi eisai ????

Ανώνυμος είπε...

wpa to radar....

poios einai aytos o apsilos me tin kolith thn mplouza?????

esy eisai blogger????????????????????????????

Ανώνυμος είπε...

mpaaaaaa o blogger einai mikrokamomenos , paxoulos kai asximos
afou sto sxoleio den fenotane apo ta thrania otan perpatouse sto diadromo tis ethousas , ( xaxaxa)
eno stin foto einai allos leventis , psilos , omorfopedo , tin exei valei tin foto gia paraplanisi