Κυριακή 30 Μαΐου 2010

EUROVISION 2010: ΠΡΩΤΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΟΓΔΟΗ Η ΕΛΛΑΔΑ!

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ
Με απρόοπτα, αλλά και με πολύ διάθεση ολοκληρώθηκε ο 55ος διαγωνισμός της Eurovision στο Όσλο, με τους Νορβηγούς να καταφέρνουν να διοργανώσουν μία άψογη βραδιά και τους euro-fan να μένουν απόλυτα ευχαριστημένοι από την φιλοξενία τους.
Νικήτρια του διαγωνισμού η νεαρή Λένα, από τη Γερμανία, το τραγούδι της οποίας ξεχώρισε από την ημέρα που επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την χώρα της και «έπαιζε» για την πρώτη θέση- μαζί με το Αζερμπαϊτζάν- σε όλα τα γραφεία στοιχημάτων της Ευρώπης.
Ο Γιώργος Αλκαίος βρέθηκε στην αρχή της ψηφοφορίας μέχρι και στην πρώτη θέση, ενώ στη μεγαλύτερή της διάρκεια βρισκόταν μονίμως μέσα στην πεντάδα. Δυστυχώς, λίγο πριν το τέλος, έπεσε στην όγδοη θέση, ωστόσο η παρουσία του ήταν εξαιρετική και πραγματικά μάγεψε με την εμφάνισή τους όλη την Ευρώπη, σε σημείο όλοι να αναφωνούν… ΟΠΑ!!!

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με τη νεαρή Safura, από το Αζερμπαϊτζάν, η οποία με αρκετό άγχος ερμήνευσε το «Drip Drop». Αν και φαβορί η εμφάνισή της δεν ενθουσίασε, ενώ η πρώτη θέση εμφάνισης σαφώς της στοίχισε στο τελικό αποτέλεσμα.





Η Ισπανία εμφανίστηκε δεύτερη, καθώς και… τελευταία, μιας και στα μέσα του τραγουδιού, η εμφάνιση ενός,,, εισβολέα επί σκηνής αποσυντόνισε τον ερμηνευτή και παρόλο που απομακρύνθηκε γρήγορα από την ασφάλεια του σταδίου, η EBU έκρινε σκόπιμο να παρουσιαστεί ξανά η συμμετοχή της Ισπανία στο τέλος του διαγωνιστικού τμήματος.

Την «οικοδέσποινα» Νορβηγία εκπροσώπησε ο Ντιντρίκ Σόλι Τάνγκεν, ο οποίος τραγούδησε το My Heart Is Yours, που θύμισε μιούζικαλ περασμένων δεκαετιών. Χιτάκι για κλαμπ το τραγούδι της Μολδαβία, ενώ πολύ ωραία ήταν και η μπαλάντα της Κύπρου, την οποία ερμήνευσε ο Τζον Λίλιγκριν.

Η πρώτη ροκιά της βραδιάς ήρθε από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ενώ το Βέλγιο που ακολούθησε ενθουσίασε όσους βρίσκονταν στο Telenor Arena, γι’ αυτό και καταχειροκρότησαν τον Τομ Ντάις και την κιθάρα του, τραγούδι που θύμισε αρκετά τη συμμετοχή της Κύπρου.
http://


Σε ήχους Γκόραν Μπρέγκοβιτς, ο Milan Stanković της Σερβίας με την ξανθιά- εκκεντρική- κόμη του τραγούδησε Ovo Je Balkan, ενώ με… πεταλούδες εμφανίστηκε η Λευκορωσία. Μπαλάντα για την Ιρλανδία, με μία παλιά νικήτρια του διαγωνισομύ, την Νίαμ Κάβανο, η οποία δήλωσε θερμή θαυμάστρια του Γιώργου Αλκαίου, ο οποίος και την διαδέχθηκε επί σκηνής για να ερμηνεύσει το OPA του και να ξεσηκώσει πραγματικά τα πλήθη, μιας και ήταν το πρώτο γρήγορο τραγούδι του φετινού τελικού!

Ο νεαρός Josh τραγούδησε για τη Μεγάλη Βρετανία, τις φωνητικές της ικανότητες επέδειξε η Sofia Nizharadze για τη Γεωργία, ενώ ακολούθησε το σκληρό ροκ από τους maNga που - μαζί με τον θηλυκό Ρόμποκοπ - εκπροσώπησαν την Τουρκία, με το We Could Be The Same. Ρυθμική ποπ και κοστούμι δεκαετίας 80's από την Juliana Pasha, που τραγούδησε για την Αλβανία, ενώ η Ισλανδή Hera Björk αποθεώθηκε από τους euro-fan. Ίσως εισέπραξε και το πιο θερμό χειροκρότημα της βραδιάς.



Θυμωμένο ροκ από την Alyosha που τραγούδησε Sweet People για λογαριασμό της Ουκρανίας, ενώ μουντιαλική σάμπα θύμισε η συμμετοχή της Γαλλίας. Ρυθμός, διπλό πιάνο και καλές φωνές από τη Ρουμανία, γεύση όπερας από τον Πέτερ Νάλιτς, ο οποίος εκπροσώπησε τη Ρωσία, ενώ η πανύψηλη και πανέμορφη Eva Rivas τραγούδησε το Apricot Stone, εκπροσωπώντας την Αρμενία.



Ακολούθησε στην 22η θέση η Γερμανία, με τη Λένα να ερμηνεύει το Satellite και ένα στάδιο να την αποθεώνει, γεγονός που αποδείκνυε πως πράγματι ήταν το μεγάλο φαβορί της βραδιάς, ενώ μετά τα πράγματα ηρέμησαν με την χλιαρή συμμετοχή της Πορτογαλίας, που ακολούθησε. Σειρά είχε το Ισραήλ και τον τελικό της φετινής Eurovision ολοκλήρωσε το ντουέτο από την Δανία.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Το προβάδισμα της Γερμανίας φάνηκε από την πρώτη στιγμή, καθώς η μία χώρα μετά την άλλη την ψήφιζε. Σε σύνολο 39 χωρών, η Λένα κατάφερε και απέσπασε εννέα 12αρια, ενώ πήρε την πρωτιά συγκεντρώνοντας συνολικά 246 ψήφους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας η νεαρή γερμανίδα- η οποία δεν ήταν λίγες οι φορές που μίλησε πολύ υποτιμητικά για την Ελλάδα, όλες αυτές τις ημέρες που βρισκόταν στο Όσλο- δεν ευχαρίστησε καμία χώρα για τα 12αρια που τις χάριζαν, ούτε καν κοιτούσε την κάμερα, παρά μόνο αγκάλιαζε τους συνεργάτες της και αδιαφορούσε για τους πάντες.

Όταν ήταν μάλιστα να ανέβει στην σκηνή για να παραλάβει το τρόπαιο από τα χέρια του περσινού νικητή Αλεξάντερ Ρίμπακ και μόλις αυτός τη φίλησε με ένα… τρικ στο στόμα, αυτή έδειξε να θυμώνει και να του ζητάει τα ρέστα. Στο μεταξύ, μόλις τραγούδησε την επιτυχία της και λίγο πριν το τέλος της βραδιάς, δεν μπήκε καν στον κόπο να ευχαριστήσει τους Ευρωπαίους που την ψήφισαν, παρά άρχισε να μιλάει γερμανικά και να ευχαριστεί μόνο τους συμπατριώτες της. Συμπεριφορά σαφώς απαράδεκτη.

Από την άλλη, ο Γιώργος Αλκαίος τα πήγε πάρα πολύ καλά και η παρουσία του στην σκηνή του Telenor Arena ήταν άψογη! Η ελληνική συμμετοχή κατάφερε και εξασφάλισε τέσσερα 12αρια (όπως και είχα γράψει παλιότερα), από Αλβανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο, ενώ δεκαεπτά χώρες δεν μας χάρισαν ούτε μία ψήφο, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσουμε 140 βαθμούς.

Η Κύπρος κατέλαβε την 21η θέση, ενώ το μοναδικό 12αρι που εξασφάλισε ήταν από την χώρα μας. Το 10αρι μας το δώσαμε στην Αλβανία, το 8αρι στην Γαλλία, το 7αρι στην Αρμενία, τους 6 βαθμούς μας στο Βέλγιο, το 5αρι μας στην Γεωργία, το 4αρι στην Ρουμανία,, το 3αρι στην Ισλανδία, τους δύο μας βαθμούς στην Γερμανία και έναν ψήφο χαρίσαμε στο Αζερμπαϊτζάν.

Όσον αφορά την τελική κατάταξη, έκπληξη ήταν η τρίτη θέση της Ρουμανίας, παρόλο που όπως είχαμε αναφέρει στο rantar μια βαλκανική χώρα αναμενόταν να βρεθεί υψηλά στον βαθμολογικό πίνακα, καθώς φέτος το βαλκανικό μπλοκ ήταν πολύ ενισχυμένο. Έκπληξη και το Βέλγιο όμως, το οποίο βρισκόταν για αρκετή ώρα στην δεύτερη θέση, για να καταλήξει στο τέλος της βραδιάς στην έκτη, αν και παιζόταν πολύ χαμηλά στα στοιχήματα.

Αρνητική εξέλιξη για το Ισραήλ, το οποίο αν και πλασαριζόταν στις πρώτες θέσεις, τελικά περιορίστηκε στην 14η, αλλά και για τη Νορβηγία, καθώς ο «οικοδέσποινα» αναμενόταν να βρίσκεται μέσα στην δεκάδα, αν και κατέλαβε τελικά την 20η θέση.
http://


Ας δούμε αναλυτικά την ψηφοφορία.
1) Γερμανία- 246: Επιβεβαιώθηκαν όλα τα προγνωστικά, που ήθελαν πρώτη την Γερμανία, είτε γιατί το άξιζε πραγματικά, είτε γιατί κάποιοι το επέβαλαν. {Εννέα 12αρια)
2) Τουρκία- 170: Φοβερός ρυθμός, ωραίο κομμάτι, εδώ και μέρες το έλεγα πως η γειτόνισσά μας θα τα πάει πολύ καλά φέτος. (Τρία 12αρια)
3) Ρουμανία- 162: Ωραίο ντουέτο, και παρόλο που τα στοιχήματα δεν το «έπαιζαν» για τις πρώτες θέσεις, εγώ είχα πει πως σίγουρα μια βαλκανική χώρα θα φτάσει πολύ υψηλά φέτος. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως η Ρουμανία έχει πολύ καλές συμμαχίες. (Ένα 12αρι)
4) Δανία- 149: Από την 4η έως και την 8η θέση, οι χώρες που τις καταλαμβάνουν έχουν μεταξύ τους ελάχιστους ψήφους διαφορά. Με 149 η Δανία, η οποία εντυπωσίασε με τη συμμετοχή της. Μάλιστα, οι euro-fan είχαν ψηφίσει τι συγκεκριμένο τραγούδι ως το αγαπημένο τους στη φετινή διοργάνωση. (Πέντε 12αρια)
5) Αζερμπαϊτζάν- 145: Η Safura δεν τα κατάφερε να κερδίσει, ωστόσο η παρουσία της ήταν εκπληκτική. Εμφανιζόταν πρώτη σε όλα τα γραφεία στοιχημάτων της Ευρώπης. (Τέσσερα 12αρια)
6) Βέλγιο- 143: Ο νεαρός τραγουδιστής από το Βέλγιο, που με την κιθάρα του μάγεψε την Ευρώπη, κατάφερε να καταλάβει την έκτη θέση, γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα την χώρα του, μιας και δεν είχε καταφέρει να περάσει ποτέ στον τελικό της διοργάνωσης. (Ένα 12αρι)
7) Αρμενία- 141: Για έναν ψήφο μόνο η Αρμενία κατάφερε να μας προσπεράσει στην τελική κατάταξη, ωστόσο οι Αρμένιοι δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι, μιας και περίμεναν να κατακτήσουν την πρωτιά. (Τρία 12αρια)
8) ΕΛΛΑΔΑ- 140: Το ΟΡΑ του Γιώργου Αλκαίου ενθουσίασε συνολικά 21 κράτη, τα οποία και μας ψήφισαν, χαρίζοντάς μας τελικά την 8η θέση. (Τέσσερα 12αρια)
9) Γεωργία- 136: Έκπληξη η εμφάνιση της Γεωργίας στην τελική δεκάδα. (Δυο 12αρια)
10) Ουκρανία- 108: Δυνατό τραγούδι, όλοι το λέγανε πως θα βρισκόταν μέσα στα δέκα καλύτερα τραγούδια της φετινής Eurovision. (Κανένα 12αρι)

Ακολουθούν: 11) Ρωσία, 12) Γαλλία, 13) Σερβία, 14) Ισραήλ, 15) Ισπανία, 16) Αλβανία, 17) Βοσνία, 18) Πορτογαλία, 19) Ισλανδία, 20) Νορβηγία, 21) ΚΥΠΡΟΣ (με 27 βαθμούς), 22) Μολδαβία, 23) Ιρλανδία, 24) Λευκορωσία, 25) Ηνωμένο Βασίλειο

Αξίζει να τονίσουμε πως μετά την Γερμανία και την Δανία, τα περισσότερα 12αρια πήρε η Ελλάδα. Επίσης, ευχάριστη έκπληξη για τη χώρα μας ήταν το 12αρι του Βελγίου, το 7αρι της Μάλτας, αλλά κυρίως το 8αρι της Πορτογαλίας και το 7αρι της Φιλανδίας, μιας και αυτές οι δύο χώρες δεν συνηθίζουν να ψηφίζουν την χώρα μας στον διαγωνισμό.

Αρνητική έκπληξη για την Ελλάδα ήταν οι πέντε βαθμοί ου μας έδωσε η γειτονική Βουλγαρία, μιας και τα τελευταία χρόνια μας έδινε το 12αρι της, αλλά και το 3αρι της Αρμενίας, γιατί κάθε χρόνο μας είχε συνηθίσει να μας χαρίζει το 8αρι της.

ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΤΟΥ RANTAR
Για όσους ενδιαφέρονται οι δικές μου ψήφοι στον φετινό τελικό της Eurovision έχουν ως εξής:
12-Αζερμπαϊτζάν
10- Ελλάδα
8- Αρμενία
7- Τουρκία
6- Δανία
5- Κύπρος
4- Γαλλία
3- Ουκρανία
2- Ισλανδία
1- Ρωσία


ΟΙ ΔΥΟ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Όπως αναμενόταν, στον πρώτο ημιτελικό η Ελλάδα τερμάτισε δεύτερη, με μία μικρή διαφορά όμως: πρώτη χώρα δεν τερμάτισε η Ισλανδία (ήρθε τρίτη τελικά), όπως πίστευαν οι περισσότεροι, αλλά το Βέλγιο και στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Πορτογαλία. 5η η Σερβία, 6η η Αλβανία, 7η η Ρωσία και 8η η Βοσνία, Στις δύο τελευταίες θέσεις βρέθηκαν Λευκορωσία και Μολδαβία, οπότε και πέρασαν στον τελικό.

Όσο για τον δεύτερο ημιτελικό, πρώτη τερμάτισε η Τουρκία, ακολούθησε το Αζερμπαϊτζάν και στην τρίτη θέση βρέθηκε η Γεωργία. Στην 4η θέση τερμάτισε η Ρουμανία και στην 5η η Δανία, ακολούθησε η Αρμενία και η Ουκρανία, ενώ στην 8η και 9η θέση βρέθηκαν το Ισραήλ και η Ιρλανδία. Στην 10η θέση τερμάτισε η Κύπρος, η οποία και κατάφερε να περάσει στον τελικό, αφήνοντας απ’ έξω την Σουηδία, που ήρθε 11η.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ RANTAR ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ EUROVISION!
Ακόμα μια χρονιά το rantar κατάφερε και πρόβλεψε με ακρίβεια τις χώρες που από τους ημιτελικούς μεταπήδησαν στον τελικό, αλλά και αυτές που τελικά επικράτησαν. Και φέτος η ενημέρωση για τη Eurovision ήταν συνεχής και έγκυρη και ευχαριστώ όλους εσάς που ενημερωνόσασταν μέσα από το blog μου για τις εξελίξεις.
Ευχαριστώ και όλους τους δημοσιογράφους που επικοινώνησαν μαζί μου για να του πω τις προβλέψεις μου, αλλά και όλα τα μέσα ενημέρωσης που αναφέρθηκαν στο rantar, όταν χρησιμοποίησαν στοιχεία του.
Ας ευχηθούμε και του χρόνου να είμαστε τόσο ακριβής στις προβλέψεις μας! Ραντεβού στην Γερμανία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: