Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΣΙΚΕ Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ;

ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΣΤΗΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
Πολλά ακούγονται τις τελευταίες ώρες για τη νίκη της νεαρής Λένα από τη Γερμανία, η οποία χάρισε στη χώρα της την πρωτιά της φετινής Eurovision. Το τραγούδι αν και εμφανιζόταν να τερματίζει πρώτο σε όλα τα γραφεία στοιχημάτων, αλλά και σε όλα τα Σωματεία των euro-fan, δεν άρεσε και τόσο πολύ στους Ευρωπαίους, μιας και δεν είχε ιδιαίτερο στίχο, αλλά και η εμφάνιση της τραγουδίστριας ήταν χλιαρή επί σκηνής.
Πως όμως τα κατάφερε και κέρδισε η Γερμανία; Σύμφωνα με όσα ακούγονται εδώ και καιρό, η EBU ήθελε οπωσδήποτε να κερδίσει φέτος μια χώρα από τους “Big 4”, δηλαδή την Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία ή την Γαλλία, καθώς τα τελευταία χρόνια εμφανιζόντουσαν πάντοτε στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Η αγανάκτηση των παραπάνω κρατών ήταν τόσο έκδηλη, καθώς λέγεται πως «απείλησαν» τον πρόεδρο της EBU ότι θα σταματήσουν να παρέχουν τα περισσότερα χρήματα έναντι των άλλων χωρών στο διαγωνισμό, μιας και αυτήν τους την κίνηση δεν φαίνεται να την εκτιμάει κανένας.

Λέγεται πως ο πρόεδρος της EBU προσπάθησε να τους εξηγήσει πως η Eurovision είναι απλά ένας μουσικός διαγωνισμός, η απάντηση όμως που έλαβε ήταν πως χωρίς την πολύτιμη χρηματική τους βοήθεια ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Και φαίνεται να έχουν δυστυχώς δίκιο.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε- και υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης- η EBU να δεχτεί τις απαιτήσεις τους και να δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να κερδίσει μια χώρα από τους “Big 4”. Η απόφαση δεν ήταν δύσκολη, καθώς επιλέχθηκε η Γερμανία, η μόνη από τις τέσσερις χώρες, η οποία έχει κερδίσει τον διαγωνισμό μόνο μία φορά, το 1982 (η Ισπανία έχει πάρει την πρωτιά 2 φορές, η Αγγλία και η Γαλλία 5 φορές).

Πως όμως θα τα κατάφερνε η Γερμανία; Καταρχήν έπρεπε οπωσδήποτε να επιλέξει ένα τραγούδι με αγγλικό στίχο, όπως και έκανε, για να μπορέσει να γίνει δεκτό από την υπόλοιπη Ευρώπη και φυσικά να στείλει ένα νέο, φρέσκο πρόσωπο, το οποίο θα μπορούσε να προσεγγίσει με την παρουσία του τα εκατομμύρια των euro-fan. Έπειτα, θα υπήρχε και η απαραίτητη «βοήθεια» από τις επιτροπές, τις οποίες λίγο – πολύ ελέγχει η EBU. Και έτσι έγινε! Lena και “Satellite”!
Σύμφωνα πάντα με τα όσα λέγονται τις τελευταίες ώρες, η Γερμανία ήθελε τόσο πολύ αυτήν τη νίκη, ώστε επιστρατεύτηκε και η ίδια η Μέρκελ για να πείσει πολλά κράτη να την ψηφίσουν, γεγονός που ενισχύεται από τις φήμες που διέρρευσαν περί συγγένειας της γερμανίδας καγκελάριου με την νεαρή ερμηνεύτρια. Άραγε είναι τυχαίο το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά έσπασε το ισχυρότερο μπλοκ των σκανδιναβικών κρατών και αντί να αλληλοψηφιστούν, τόσο η Δανία, όσο και η Νορβηγία, η Φιλανδία, αλλά και η Σουηδία, τελικά ψήφισαν με 12 βαθμούς την Γερμανία;…

Από την άλλη, πόσο τυχαίο άραγε να είναι πως Εσθονία, Λετονία και Σλοβακία έδωσαν το πολυπόθητο 12αρι στην Γερμανία; Μήπως φοβόντουσαν κάποια… περίεργη αντίδρασή της, τώρα που η οικονομική κρίση βρίσκεται από πάνω τους; Θα μου πείτε, άραγε μπορεί να επηρεάσει ένας μουσικός διαγωνισμός τόσο πολύ τις σχέσεις μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν σε αυτόν; Ναι, αν σκεφτεί κανείς παρόμοια παραδείγματα του παρελθόντος και αν φυσικά μελετήσει τις συμμαχίες που δημιουργούν πολλές χώρες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να αλληλοψηφίζονται στον τελικό της διοργάνωσης.

Βέβαια, η οικονομική κρίση σαφώς και έχει κάνει την EBU να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στο… ανακάτεμα της ψηφοφορίας, μιας και θα ήταν αδιανόητο να «επέτρεπε» πχ στην Ελλάδα ή στην Ισλανδία να έρθουν πρώτες, γιατί φυσικά έχει τον φόβο μήπως δεν καταφέρουν να διοργανώσουν την επόμενη Eurovision, λόγω της άσχημης οικονομικής τους κατάστασης.

Ας πάμε όμως και πιο πίσω. Τότε που η Ελλάδα προσπαθούσε να βρει τον καλλιτέχνη που θα την εκπροσωπούσε στην φετινή Eurovision. Λέγεται λοιπόν πως όταν η EBU άκουσε το τραγούδι της Αυγουστάκη διαβεβαίωσε την χώρα μας πως αυτό θα μπορούσε να «χτυπήσει» την πρωτιά. Ρώτησε λοιπόν ο πρόεδρός της τους υπεύθυνους της ΕΡΤ αν θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε την επόμενη Eurovision, σε περίπτωση που κερδίζαμε και η απάντηση από τη μεριά μας ήταν «ΟΧΙ». Γι’ αυτό και η απόφαση ήταν κοινή: Να αποσυρθεί με κάθε τρόπο η συμμετοχή της, όπερ και εγένετο, με συνοπτικές διαδικασίες.

Όσο για τους euro-fan και τα διάφορα Σωματεία Φίλων της Eurovision που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, δεν ήταν δύσκολο να τους πείσουν να υποστηρίξουν τη συμμετοχή της Lena. Πως το κατάφεραν αυτό; Αρκεί να θυμίσω πως φέτος για πρώτη φορά η EBU αποφάσισε να δώσει την άδεια σε μερικούς υπευθύνους αυτών των Σωματείων να βρίσκονται και τις τρεις βραδιές στο Green Room, με τη συμμετοχή της χώρας τους. Τυχαία άραγε όλα αυτά;
Τα συμπεράσματα δικά σας… Όπως και να’ χει, η Λενα είναι η φετινή νικήτρια του διαγωνισμού και η Γερμανία η χώρα που θα αναλάβει την επόμενη διοργάνωση της Eurovision. Ραντεβού λοιπόν του χρόνου τον Μάιο, πιθανότατα στο Βερολίνο. Και ας ελπίσουμε το ΔΝΤ να μας επιτρέψει να συμμετάσχουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: