Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΣΕ ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ EUROVISION 2009

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥΣ- ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΗΔΗ ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ
Στο ρυθμό της Eurovision έχει αρχίσει να… λικνίζεται η Ευρώπη και ήδη οι περισσότερες χώρες έχουν επιλέξει το τραγούδι που θα τους αντιπροσωπεύσει. Η Ελλάδα στέλνει το δυνατό της χαρτί, τον Σάκη Ρουβά, με το τραγούδι “this is our night” και την ελπίδα πως ο νεαρός τραγουδιστής θα καταφέρει τελικά να κερδίσει στο διαγωνισμό, και να φέρει την πολυπόθητη νίκη στην Ελλάδα, την οποία είχε χάσει το 2004 στην Κωνσταντινούπολη, όταν βρέθηκε στην 3η θέση με το “shake it”.

Φαβορί μέχρι στιγμής εμφανίζονται η Φιλανδία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, η Μάλτα και φυσικά η Ελλάδα, ενώ την έκπληξη ετοιμάζεται να κάνει η Νορβηγία που στέλνει έναν 19χρονο τραγουδιστή και ήδη πολλά γραφεία στοιχημάτων τον εμφανίζουν ως το μεγάλο φαβορί.

Ωστόσο, αρκετές χώρες ακόμα δεν έχουν επιλέξει τους εκπροσώπους τους, οπότε και όλα μέχρι στιγμής είναι ρευστά. Στον πρώτο ημιτελικό, που θα διεξαχθεί στη Μόσχα, στις 12 Μαΐου, συμμετέχει η Γεωργία, στο στίχο του τραγουδιού της οποίας γίνεται αναφορά στο όνομα του Πούτιν, γεγονός που έχει εκνευρίσει τη διοργανώτρια χώρα και ήδη έχει ζητήσει από την EBU να διευθετήσει το θέμα. 5 χώρες είναι ήδη φαβορί από τον πρώτο ημιτελικό, οπότε και είναι σχεδόν σίγουρο πως θα καταφέρουν να πάρουν το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό. Πρόκειται για την Φιλανδία, την Τουρκία, τη Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πολύ πιθανό η Ρουμανία και η Ισλανδία να κάνουν την έκπληξη.

Στον δεύτερο ημιτελικό, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου, η Γαλλία, με την Patricia Kaas είναι σίγουρο πως θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Μεγάλο φαβορί του πρώτου ημιτελικού λοιπόν η Γαλλία, όπως επίσης και η Νορβηγία, η Δανία και φυσικά η Ελλάδα. Έκπληξη ίσως αποτελέσει η συμμετοχή της Κύπρου, σαν ένα τραγούδι που διαφέρει απ’ όλα τα άλλα, μέχρι στιγμής.

Στο μεγαλύτερο γραφείο στοιχημάτων της Ευρώπης αυτή τη στιγμή η Ελλάδα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, έχοντας όμως ανοδική τάση και η κύπρος την ενδέκατη.

Από το φετινό διαγωνισμό απουσιάζει το Σαν Μαρίνο. Κύριος λόγος φαίνεται να είναι η περσινή κόντρα του Σαν Μαρίνο με την EBU, λόγω της καθυστέρησης στη κατάθεση του διαγωνιζόμενου τραγουδιού.

Από τη Eurovision εδώ και πολλά χρόνια απουσιάζει επίσης η Αυστρία, ύστερα μάλιστα και από παρότρυνση του ίδιου του Έλτον Τζον, ο οποίος είχε δηλώσει πως η συγκεκριμένη χώρα αδικείται κατάφορα στη ψηφοφορία των κρατών, πετώντας υπονοούμενα και για την ίδια την EBU.
Η Ιταλία, αν και ο διαγωνισμός θεωρητικά ήταν έμπνευσή της. Τελευταία απόπειρα για να εμφανιστεί ξανά η χώρα στο διαγωνισμό έγινε το 2006, όταν η Eurovision πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και ύστερα από παρότρυνση των Ελλήνων διοργανωτών, ωστόσο οι προσπάθειες δεν τελεσφόρησαν, παρόλο που όλοι οι fun της Eurovision εύχονται κάποια στιγμή στο μέλλον η Ιταλία να επιστρέψει στο διαγωνισμό.

Το Λουξεμβούργο είναι μέσα στις χώρες που σταμάτησαν πλέον να συμμετέχουν στη Eurovision, παρόλο που είχε στο ενεργητικό της πολλές νίκες. Ως κύριος λόγος εμφανίζεται το televoting, στο οποίο το Λουξεμβούργο δεν έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη και υποστηρίζει πως το νικητήριο τραγούδι πρέπει να ψηφίζεται από επιτροπές, όπως ίσχυε παλιότερα.
Τέλος, το Μονακό και το Λιχτενστάιν, απλά δηλώνουν πως δεν ενδιαφέρονται για το διαγωνισμό, οπότε και απέχουν.

Και φέτος το rantar θα παρακολουθεί τις εξελίξεις μέχρι και την τελική βραδιά της Eurovision, όπως και πέρσι. Κύριος λόγος είναι η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν πολλές εφημερίδες, τηλεοπικές εκπομπές και περιοδικά, καθώς ενημερωνόντουσαν συνεχώς από το rantar και προς τιμήν τους το δήλωναν.

Καλή επιτυχία Ελλάδα, καλή επιτυχία Κύπρος!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Prosopika omizo pos ayto tha einai to kiknio asma toy Royva, giati to tragoydi mas den leei kai polla, ostoso eyxomai ta kalitera gia ti xora mas.