Εφιαλτικό μοιάζει το σκηνικό που διαμορφώνεται στην ελληνική επικράτεια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας.
Στο… ρετιρέ της ανεργίας βρίσκεται η βόρεια Ελλάδα και κυρίως η δυτική Μακεδονία, όπου τα ποσοστά της ανεργίας κυμαίνονται από 20% έως και 30% και ακολουθεί η Ήπειρος, όπου οι οκτώ στους δέκα ανέργους δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Στη Θεσσαλονίκη, μόνο το τελευταίο δίμηνο καταγράφηκαν 3.000 νέοι άνεργοι.
Στα Γρεβενά και στο Ρέθυμνο η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς η ανεργία ξεπερνά το 30%, με θύματα κυρίως τις γυναίκες, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Καστοριά, όπου η ανεργία αγγίζει το 30%, στη Φλώρινα το 24% και στην Κοζάνη ξεπερνά το 20%. Με την «πλάτη στον τοίχο» βρίσκονται κυρίως οι οικοδόμοι, καθώς η έκδοση οικοδομικών αδειών παρουσιάζει μείωση, που φθάνει το 16%, ακόμα και σε πόλεις που είναι γεμάτες από φοιτητές, όπως τα Ιωάννινα, καθώς οι ανάγκες για στέγη μπορεί να είναι μεγάλες, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα... Στην Θεσπρωτία το 18% παρουσιάζει πρόβλημα σε όλους τους τομείς, ενώ στην Πρέβεζα το 65% των ανέργων είναι γυναίκες, πολλές εκ των οποίων είναι κάτοχοι πτυχίων.
Ανηφορίζοντας στο άλλο άκρο της Ελλάδας, το σκηνικό δεν διαφοροποιείται. Στον Έβρο η ανεργία έχει αυξηθεί από το 2004 κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στην Κομοτηνή τον προηγούμενο μήνα έγιναν περίπου 50 απολύσεις από τη βιομηχανική περιοχή, ενώ στην Ξάνθη, το σωματείο των οικοδόμων -το μεγαλύτερο πανελλαδικά μετά της Αθήνας- εμφανίζει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανέργων.
Στο μεταξύ, απολύσεις, καταγγελίες συμβάσεων, εξαναγκασμός σε υποχρεωτική άδεια ή άδεια άνευ αποδοχών, περικοπές ωραρίων, παρακράτηση ενσήμων, μη καταβολή δώρων, στασιμότητα εργασιών, αιτήσεις για πτώχευση, είναι πλέον μια ζοφερή καθημερινότητα, η οποία, όσο περνάει ο καιρός, επιδεινώνεται και τίποτα δεν δείχνει ότι οι μέρες που έπονται θα καταδείξουν κάτι διαφορετικό, λιγότερο αρνητικό. Κατήφεια, απόγνωση, απραξία, αβεβαιότητα, ανεργία…
Το χειρότερο όμως είναι ότι η κρίση χρησιμοποιείται ως εκβιασμός για να οδηγούμαστε σε αλλαγές εργασιακού καθεστώτος. Και αυτό φαίνεται κυρίως να πραγματοποιείται και σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχειακά, όπου ενώ έχουμε τις ίδιες με τις περσινές κρατήσεις, τροφοδοτείται ένα κλίμα δήθεν αβεβαιότητας, χωρίς ακόμα να την έχουμε δει, και προαναγγέλλονται απολύσεις.
Να σημειώσω πως σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2008 απολύθηκαν 7.500 εργαζόμενοι και αναμένεται ισχυρότερο κύμα απολύσεων τους επόμενους μήνες…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου