Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΡΕΣΠΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ
Εθνικό πάρκο χαρακτηρίζεται πλέον η χερσαία και λιμναία περιοχή της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που υπογράφτηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά και καθορίζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες που θα γίνονται στο «Εθνικό πάρκο Πρεσπών», όπως ονομάζεται πλέον.

Το «Εθνικό Πάρκο Πρεσπών» καλύπτει μία έκταση 327 χιλιάδων στρεμμάτων και αποτελεί υγρότοπο διεθνούς σημασίας και έναν από τους πλουσιότερους της Ευρώπης, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Στην περιοχή αναπτύσσονται θέσεις αναπαραγωγής και διατροφής σπάνιων πουλιών, όπως είναι οι πελεκάνοι, οι λαγγόνες, οι ερωδιοί και σημαντικοί βιότοποι διατροφής βίδρας, αγριόκοτας, χηνοπρίστη και αλλά σπάνια είδη πουλιών. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι πληθυσμοί και τα ενδιαιτήματα μεγάλων και σπάνιων θηλαστικών, όπως είναι η αρκούδα και ο λύκος.

Επίσης, στην περιοχή βρίσκονται τόποι ξεκούρασης των αργυροπελεκάνων και των ροδοπελεκάνων, ενώ ξεχωρίζουν τα είδη σπάνιων οικοτόπων, αλλά και ενδημικών ψαριών, όπως είναι η μπράνα και η πέστροφα, ενώ με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, καθώς και των ιδιαίτερων αρχαιολογικών, ιστορικών, πολιτιστικών και αισθητικών στοιχείων της περιοχής.

Ωστόσο, ένας από τους τελευταίους οικολογικούς παραδείσους της χώρας, οι Πρέσπες, απειλούνται από τις παράνομες αμμοληψίες, καθώς σύμφωνα με τη Μυρσίνη Μαλακού από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, στην παραλία της Μεγάλης Πρέσπας η παράνομη αμμοληψία δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ωστόσο εδώ και μία δεκαετία η περιοχή της απόληψης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί λόγω της ανεξέλεγκτης και παράνομης εμπορίας άμμου.

Με τη μετατροπή της περιοχής σε Εθνικό Πάρκο, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών ελπίζει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και προειδοποιεί ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η κατάσταση δεν θα είναι εύκολα αναστρέψιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: