Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

ΜΠΛΟΚΑ-ΡΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Μεγάλη πτώση των ποσοστών της ΝΔ καταγράφεται στους αγροτικούς νομούς και ανατροπές δείχνουν οι δημοσκοπήσεις πως θα έχουμε στην κατανομή των εκλογικών εδρών, μόλις γίνουν οι εκλογές, καθώς πολλά στελέχη της ΝΔ φαίνεται να χάνουν την έδρα τους, καθώς οι ψήφοι τους προέρχονταν κυρίως από τους αγανακτησμένους αγρότες.

Γνωστοί βουλευτές, πρώην υπουργοί και υφυπουργοί βλέπουν να χάνουν την καρέκλα τους και τρέχουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος και να δείξουν τη στήριξή τους στους αγρότες, σε αντίθεση με τη γραμμή Μαξίμου, που τους επέβαλε σιωπή.

Η «γαλάζια» το 2007 Θεσσαλία, όπου υπάρχουν και οι περισσότερες κινητοποιήσεις αγροτών, άρχισε να… πρασινίζει. Στην Καρδίτσα, από τους 4 σήμερα βουλευτές της ΝΔ, μόνο ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας φαίνεται να καταφέρνει να εκλεχθεί ξανά, ενώ στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στη Μαγνησία το κυβερνών κόμμα δεν φαίνεται να χάνει τις έδρες του.

Στην Ήπειρο, όπου δεν υπήρξαν κινητοποιήσεις αγροτών, η μονοεδρική της Θεσπρωτίας φαίνεται να πηγαίνει στο ΠΑΣΟΚ και ο σημερινός υφυπουργός Αντώνης Μπέζας να χάνει την έδρα του, αν και ακούγεται πως ήδη έχει συμφωνήσει να πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές σε εκλογική περιφέρεια της Αθήνας. Στην Άρτα φαίνεται να χάνεται μία έδρα της ΝΔ, ενώ στα Γιάννενα και στην Πρέβεζα δεν αλλάζει τίποτα, όποιο κόμμα κι αν έρθει πρώτο.

Στη Θράκη, ο Έβρος πρασινίζει και πάλι, οπότε οι τρεις σημερινοί βουλευτές της ΝΔ θα δώσουν μάχη για το ποιος θα παραμείνει. Επικρατέστερος εμφανίζεται ο Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, χωρίς να αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Στην Ξάνθη ο Αλέξανδρος Κοντός φαίνεται να διατηρεί την έδρα του, παρά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ενώ στη Ροδόπη η ΝΔ κινδυνεύει- όπως και στο παρελθόν- να μείνει χωρίς έδρα. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πρόβλημα για τον υπουργό Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ωστόσο και ο ίδιος φαίνεται να έχει συμφωνήσει με το Μαξίμου για τη κάθοδό του στη Θεσσαλονίκη, στις επόμενες εκλογές.

Οι μεγάλες καραμπόλες όμως εμφανίζονται στη Μακεδονία, καθώς η ΝΔ κινδυνεύει να μείνει μόνο με μία έδρα στην Πέλλα και την Ημαθία (σήμερα κατέχει τρεις), καθώς και στην Πιερία. Στο Κιλκίς, ο Σάββας Τσιτουρίδης φαίνεται να μένει εκτός Βουλής, γι’ αυτό προσπαθεί να πείσει τον Λευτέρη Ζαγορίτη να τον «μετακινήσει» στα ψηφοδέλτια της Θεσσαλονίκης, ενώ εκτός κοινοβουλίου όπως όλα δείχνουν θα μείνουν και οι κύριοι Ρεγκούζας και Σαλαγκούδης.

Στη Δράμα, «μάχη» θα δοθεί μεταξύ του Μαργαρίτη Τζίμα και του Σταύρου Δαϊλάκη, για το ποιος θα παραμείνει στη Βουλή, με τον δεύτερο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες, λόγω της συμπάθειας που τρέφουν προς το πρόσωπό του πολλοί Δραμινοί, ιδίως μετά την αποπομπή του από το κόμμα, με απόφαση του πρωθυπουργού, πριν λίγους μήνες. Στις Σέρρες, κατ’ εξοχήν «μπλε» νομός, το κυβερνών κόμμα φαίνεται να χάνει έως και δύο έδρες, ενώ στην Καβάλα, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Χριστοφιλογιάννης όπως όλα δείχνουν θα ηττηθούν από τον Γιώργο Καλαντζή, όπου θα διατηρήσει την έδρα. Τέλος, όπως όλα δείχνουν, τα Γρεβενά αλλάζουν χέρια και περνάνε στο ΠΑΣΟΚ, οπότε είναι και μια καλή ευκαιρία για τον Χρήστο Φώλια να σχεδιάσει το πολιτικό του μέλλον από τη Θεσσαλονίκη, είτε διεκδικώντας εκεί μια έδρα, είτε διεκδικώντας τη Δημαρχία.

Στο μεταξύ, μυστικό γκάλοπ, που διενεργήθηκε στην Α’ Αθηνών, δείχνει την πρώτη τετράδα του κυβερνώντος κόμματος, που φαίνεται να εκλέγεται σε περίπτωση εκλογών. Η παντοδυναμία της Ντόρας Μπακογιάννη συνεχίζει να υφίσταται, ακολουθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, έκπληξη η τρίτη θέση που φαίνεται να καταλαμβάνει η Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ ακολουθεί ο Γιώργος Αλογοσκούφης, παρόλο που αποχώρησε από την κυβέρνηση.

Τέλος, όσον αφορά τους βουλευτές Γιώργο Βουλγαράκη και Θοδωρή Ρουσόπουλο, οι περισσότεροι εισηγούνται στον πρωθυπουργό να μην τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του κόμματος, αν και σύμφωνα με τα μυστικά γκάλοπ ακόμα κι αν συμπεριληφθούν οι πιθανότητες για να εκλεγούν είναι απειροελάχιστες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: