Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΤΑΞΗ

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΟΥΝ
Κινήσεις Μπερλουσκόνι, ακολουθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, καθώς συμφώνησε σε νομοθέτημα που επιτρέπει στον στρατό να επεμβαίνει- κατά περίπτωση- για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, όταν οι αστυνομικές αρχές αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση, όπως έγινε στα επεισόδια του Δεκεμβρίου, με αφορμή τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από αστυνομικό.

Αξίζει να σημειώσω πως στο Σύνταγμα μας προβλέπεται η παραπάνω ενέργεια, βάση του άρθρου 48, που αποτελεί μία από τις πλέον βεβαρημένες ιστορικά διατάξεις, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε καταπάτηση των θεμελιωδών συνταγματικών διατάξεων που προστατεύουν τα ατομικά δικαιώματα, ενώ έχει αποτελέσει σημείο τριβής και αντιπαραθέσεων κάθε φορά που μία κυβέρνηση προχωράει σε αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός σκέφτηκε να υιοθετήσει την παραπάνω πρόταση, με αφορμή τα επεισόδια του Δεκεμβρίου. Η πρώτη φορά που συζήτησε αυτό το ενδεχόμενο σοβαρά ήταν το Σεπτέμβριο του 2007, με αφορμή τις πυρκαγιές που κατέκαψαν ολόκληρη την Πελοπόννησο, ωστόσο σήμερα πιστεύει πως μπορεί να… πείσει περισσότερο τους συνομιλητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: