Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Παρελθόν για την Αμερική, αλλά και για όλη την ανθρωπότητα, αποτελεί πλέον ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος και ψηφίστηκε ως ο πιο αποτυχημένος πρόεδρος των ΗΠΑ. Τη θέση του εδώ και λίγες ημέρες έχει πάρει ο νεοεκλεγείς Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος από το πρώτο κιόλας 24ωρο θέλησε να δείξει σε όλη την υφήλιο πως δεν θα κινηθεί στα… χνάρια του προκατόχου του.

Με το που κάθισε στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου υπέγραψε μια σειρά από διατάγματα που αφορούσαν το κλείσιμο των φυλακών του Γκουαντανάμο, την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, το τέλος στα βασανιστήρια της CIA και των μυστικών φυλακών που διατηρούσαν παράνομα σε πολλές χώρες, καθώς και διατάγματα για την ανόρθωση της αμερικανικής οικονομία. Μάλιστα, δε δίστασε να παγώσει τις υψηλές αμοιβές των συμβούλων του, λέγοντας πως το να είναι κανείς δημόσιος λειτουργός αποτελεί προνόμιο.

Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ως Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς και αμέσως μετά με τον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Ολμέρ. Θέλοντας μάλιστα να δείξει το έντονο ενδιαφέρον του για το Μεσανατολικό τηλεφώνησε τόσο στον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, όσο και στον Ιορδανό μονάρχη, όπου ζήτησε και τη βοήθειά τους.

Στο μεταξύ, ο Ομπάμα δεν ξέχασε και τους καλούς του φίλους, που τον βοήθησαν ώστε να αναρριχηθεί στο ύψιστο αξίωμα της Αμερικής, γι’ αυτό και όρισε ως διάδοχό του στη θέση που κατείχε μέχρι και σήμερα στη Γερουσία τον Ελληνοαμερικανό φίλο του Άλεξ Γιαννούλια, ο οποίος μέχρι και πριν λίγο καιρό ήταν υπουργός Οικονομικών του Ιλινόις, εκλογική περιφέρεια του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Άλεξ Γιαννούλιας θα πρέπει πρώτα φυσικά να εκλεγεί από τη Γερουσία για να μπορεί μετά να διεκδικήσει και το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ωστόσο αυτό θεωρείται βέβαιο, εφόσον έχει τη στήριξη του Προέδρου.

Στην ελληνική σκηνή τώρα, όλοι περιμένουν πως ο Μπαράκ Ομπάμα θα δει τα ανοιχτά μας ζητήματα με περισσότερη… ευαισθησία, πόσο μάλλον που ο αντιπρόεδρός του είναι φανατικός φιλέλληνας και πολλοί σύμβουλοί του ελληνοαμερικανοί. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει, καθώς η πολιτική των ΗΠΑ παραμένει πάντοτε η ίδια, όσοι πρόεδροι κι αν αλλάξουν, μιας και την πολιτική τους δεν τη χαράζουν οι ίδιοι, αλλά τα διάφορα πανίσχυρα λόμπι.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, γεγονός που επιθυμούσε να συμβεί την 25η Μαρτίου, ημέρα που ο Λευκός οίκος διοργανώνει μεγάλη γιορτή για τον ελληνισμό. Ωστόσο οι σύμβουλοι του δήλωσαν πως ήταν αδύνατο να προλάβουν να προετοιμάσουν το ταξίδι και μεταθέτουν το ταξίδι για λίγο αργότερα. Από την άλλη, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επιθυμεί διακαώς να συναντήσει την επικεφαλή του Στέητ Ντιπάρντμεντ Χίλαρι Κλίντον και έχει βάλει λυτούς και δεμένους για να της εξασφαλίσουν μια συνάντηση, γεγονός εξαιρετικά δύσκολος, καθώς η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προτίθεται να ρίξει όλη της τη βαρύτητα στο θέμα του Μεσανατολικού και μετά να ασχοληθεί με άλλα παρεμφερές ζητήματα.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι Μεσσίας, αλλά σίγουρα φαίνεται πως είναι σπουδαίος. Φτάνει μόνο να καταλάβει πως η ισχύς του πρέπει να διοχετεύεται για ειρήνη στον κόσμο και όχι για πολέμους και νεκρούς… Καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: