Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2009

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΕΜΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ
Αντιγράφω από την εφημερίδα “Μακεδονία” το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το Δήμο Θεσσαλονίκης:

«Όργιο προκλητικών προσλήψεων «ημετέρων» στον δήμο Θεσσαλονίκης οι οποίες συνδέονται, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, με τον γενικό γραμματέα του δήμου, αποκαλύπτει σήμερα η «Μ». Πρόκειται για προσλήψεις που αφορούν στενά συγγενικά πρόσωπα του Μιχάλη Λεμούσια, αλλά και συγγενικά πρόσωπα εργολάβου, από τον οποίο ο γενικός γραμματέας εμφανίζεται –μετά τις προσλήψεις- να αγοράζει ακίνητα, είτε ο ίδιος, είτε συγγενικό του πρόσωπο.

Τα κατορθώματα του κυρίου Λεμούσια, του πλέον στενού συνεργάτη του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, μνημονεύονται με τον πλέον δηκτικό τρόπο και στην πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, επί της αγωγής του δημάρχου σε βάρος της Χρύσας Αράπογλου. Στην απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «κατά την κρίση του Δικαστηρίου» η παραμονή στη θέση του γεννά «ζητήματα ηθικής και πολιτικής τάξης», αλλά και «εύλογα ερωτηματικά για το εάν θα έπρεπε να εξακολουθεί ή όχι να είναι φορέας διαχειριστικής εξουσίας του δήμου παραμένοντας στην καίρια θέση που κατέχει».

Η ΚΟΡΗ ΚΑΙ Ο ΓΑΜΠΡΟΣ
Ο Μιχάλης Λεμούσιας διορίσθηκε στον δήμο, στο αξίωμα του γενικού γραμματέα, στις αρχές του 1999, ως προσωπική επιλογή του κυρίου Παπαγεωργόπουλου και αποτελεί έκτοτε τον πλέον έμπιστο και εξ απορρήτων συνεργάτη του. Από τις πρώτες κιόλας φροντίδες του ήταν να δρομολογήσει τις διαδικασίες για τον διορισμό της κόρης του. Αυτό έγινε τελικώς τον Ιούλιο του ίδιου έτους, όταν η κόρη του προσελήφθη –εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ- με σύμβαση ορισμένου χρόνου ως χειρίστρια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Έπειτα από επτά διαδοχικές ανάλογες συμβάσεις, το έτος 2005 η κόρη του μονιμοποιείται.

Για τον δεύτερο που μερίμνησε ο κύριος Λεμούσιας ήταν ο μετέπειτα γαμπρός του, ο οποίος είχε προλάβει, πριν από τον διορισμό του κ. γενικού, να υπογράψει μια ολιγόμηνη σύμβαση ως εποχιακός οδηγός τρικύκλου, η οποία έληξε όμως τον Απρίλιο του 1999. Από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο γαμπρός του Λεμούσια επαναπροσλαμβάνεται στον δήμο, αλλά ως χειριστής ηλεκτρονικού υπολογιστή αυτή τη φορά, ειδικότητα όμοια με αυτήν της κόρης του. Έκτοτε έκανε άλλες έξι διαδοχικές συμβάσεις και γαμπρός και κόρη μονιμοποιήθηκαν την ίδια μέρα, στις 21 Οκτωβρίου 2005.

ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ
Έχοντας αποκτήσει πλέον ένα σημαντικό… know how στο θέμα των, εκτός ΑΣΕΠ, προσλήψεων «ημετέρων» ο Μιχάλης Λεμούσιας συντονίζει –από τη νευραλγική θέση του γενικού γραμματέα- και δεκάδες άλλες ανάλογες υποθέσεις, πρόσληψης συγγενών είτε του δημάρχου, είτε δημοτικών συμβούλων, είτε ακόμη και ανώτερων υπηρεσιακών στελεχών του δήμου.

Δύο από τις προσλήψεις που είχαν συζητηθεί εντόνως στους διαδρόμους του Καραβάν Σαράι, ήταν των δύο παιδιών ενός εργολάβου, ο οποίος δεν είχε συγγενική σχέση, ούτε με τον κύριο Λεμούσια, ούτε με άλλο στέλεχος, πολιτικό ή διοικητικό, του δήμου. Και οι δύο προσλήψεις έγιναν σε διάστημα ολίγων εβδομάδων, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 1999. Αρχικά με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να ακολουθήσει στη συνέχεια η μονιμοποίησή τους.Οι δύο αυτές προσλήψεις είναι φαινομενικά άσχετες με τον ίδιο. Ωστόσο, έπειτα από μερικούς μήνες, τόσο ο ίδιος, όσο και συγγενικό του πρόσωπο, εμφανίζονται να αγοράζουν ακίνητα από τον συγκεκριμένο εργολάβο, στην περιοχή των Νέων Επιβατών. Συγκεκριμένα, το 2001 ο Μιχάλης Λεμούσιας εμφανίζεται να αγοράζει διαμέρισμα και δύο θέσεις στάθμευσης και την ίδια περίοδο, στην ίδια περιοχή εμφανίζεται να αγοράζει άλλο ένα διαμέρισμα και δύο θέσεις στάθμευσης και η κόρη του, η οποία λίγο καιρό μετά, τα πούλησε. Τα ακίνητα κατασκευάστηκαν (και ανήκαν ως ποσοστό αντιπαροχής) από τον εργολάβο του οποίου οι γιοι είχαν διοριστεί νωρίτερα στον δήμο. Μάλιστα η έδρα της εταιρείας του εργολάβου βρισκόταν στην Καλαμαριά, στην ίδια οικοδομή στην οποία διαμένει έως και σήμερα ο κύριος Λεμούσιας.

Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΔΩΡΗΤΡΙΑΣ
Το 1999 προσελήφθη στο δήμο και ο γιος δημότισσας, η οποία την περίοδο εκείνη είχε καταθέσει αγωγή σε βάρος του δήμου για υπόθεση που αφορούσε ένα οικόπεδό της. Ο γιος της προσελήφθη τη χρονιά που κατατέθηκε η αγωγή, αρχικά ως συμβασιούχος και το 2005, έπειτα από διαδοχικές ετήσιες συμβάσεις, μονιμοποιήθηκε. Λίγους μήνες μετά η μητέρα του δωρίζει στον κύριο Λεμούσια οικοπεδική έκταση, η οποία βρίσκεται στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, εμπορικής αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Τη δωρεά είχε αποκαλύψει τον Σεπτέμβριο του 2006 η εφημερίδα «Μακεδονία» και έκτοτε ο γενικός δεν έχει ακόμη απαντήσει στο ερώτημα «για ποιο λόγο η συγκεκριμένη δημότισσα του έκανε αυτή τη δωρεά;».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας, την υπόθεση της δωρεάς εξετάζει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), διερευνώντας το ενδεχόμενο διάπραξης αξιόποινων πράξεων. Στην υπόθεση αυτή αναφέρεται και η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Στην ίδια απόφαση γίνεται αναφορά και για τις προσλήψεις «ημετέρων» στον δήμο. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «αποδείχθηκε ότι μεταξύ των εργαζομένων στο δήμο είναι και άτομα τα οποία συνδέονται με πρόσωπα του περιβάλλοντος του ενάγοντα (σ.σ. του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου) όπως είναι η κουμπάρα αυτού, η κόρη και ο γαμπρός του Μιχάλη Λεμούσια, η κόρη ενός δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας…».

ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΑ
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή ο γενικός γραμματέας εμπλέκεται, ως εκ της θέσεώς του, και στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το λογαριασμό της Παγίας Προκαταβολής. Μάλιστα για την υπόθεση αυτή ο κ. Λεμούσιας εκλήθη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας, σε ανωμοτί κατάθεση (ως ύποπτος), στις 15 Ιανουαρίου.»

Εφημερίδα “Μακεδονία”,
ρεπορτάζ: Νίκος Ηλιάδης


Σημείωση rantar: Τέτοιους συνεργάτες να τους χαίρεται ο κύριος Παπαγεωργόπουλος! Και πραγματικά, θα μας ενδιέφερε να μας πει την άποψή του για όλα τα παραπάνω. Αλλά τολμάει; Φοβάται βλέπετε μην… τσαλακωθεί, ο ατσαλάκωτος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: